Финландия е обявена за най-щастливата страна в света, но населението й застарява по-бързо от това в повечето държави, което оказва натиск върху правителството да наема повече хора на работа, за да може да плаща пенсиите на все по-големия брой пенсионери.

Реформирането на пазара на труда в страната вероятно ще доминира в дневния ред на предстоящите парламентарни избори в страната на 14 април. Новото правителство ще трябва да повиши процента на заетост до 75% от трудоспособните финландци до 2023 г. и до 80% след това, според доклад на правителството, разкриващ бъдещите основни предизвикателства.

Защо Финландия е най-добрата страна за живот в света?

Защо Финландия е най-добрата страна за живот в света?

Няколко причини за това

В момента заетостта в страната е 72%, изпълнявайки на целта за 2015 г., поставена от министър-председателя Юха Сипила, която тогава беше считана за невъзможна. През същата година само 68% от хората в трудоспособна възраст имат работа, страната излиза от тригодишната икономическа криза - втората след финансовата криза - и настроението е мрачно.

Сега с около 140 000 души повече работещи, в сравнение с времето, когато Сипила встъпи в длъжност, все още са необходими около 150 000 работни места, за да се запази социалният модел на най-северния член на еврозоната, се казва в доклада, цитиран от Bloomberg.

Швеция се нуждае от над 200 000 работници, за да спаси социалната си система

Швеция се нуждае от над 200 000 работници, за да спаси социалната си система

Застаряващото население струва все по-скъпо на държавната хазна

"Финансирането на нашия скандинавски социален модел, което ни прави най-щастливата страна в света с невероятно висок стандарт на живот, зависи от по-високите нива на заетост", заяви главният икономист на Nordea Bank Аки Кангашарю. Това, от което Финландия се нуждае, е "всеки, който е в състояние да работи, да има работа", посочва той.

Запазването на икономическия растеж от около 2% ще доведе до постепенно увеличаване на заетостта към целта. Когато правителството на Финландия "е в състояние постоянно да повишава равнището на заетост над 75%, това всъщност напълно разрешава несъответствието в разходите", обяснява премиерът Сипила пред YLE Radio Suomi.

Някога "болният човек" на Европа, а днес - една от най-добрите икономики на Стария континент

Някога "болният човек" на Европа, а днес - една от най-добрите икономики на Стария континент

За година растежът достигна рекордно ниво

Правителството вече прокара няколко мерки за увеличаване на заетостта, включително намаляване на разходите за труд, както и въвеждането на т. нар. активен модел, насочен към връщане на безработните търсещи работа обратно на работа.

Наемането на работа също последва глобалния икономически подем. И все пак, този попътен вятър е на път да спре да духа, тъй като растежът намалява в повечето големи икономики.

Финландия иска да наеме най-големите таланти във финансите

Най-щастливата страна за живот иска да наеме най-големите таланти във финансите

Тя спешно търси 30 топ специалисти из Европа

Според Кангашарю решението е повече реформи на пазара на труда, за да се увеличи броят на наличните работни места. В противен случай финландците ще трябва да се опасяват за по-голямо затягане на коланите.

"Ако не достигнем по-високи нива на заетост, ще се сблъскаме с по-строги икономии с намаляване на разходите и работните места в публичния сектор, което ще доведе до по-малки данъчни приходи и по-високи разходи за безработица", казва главния икономист на Nordea.

След имиграционния бум Швеция има проблем с безработицата

След имиграционния бум Швеция има проблем с безработицата

Имигрантите без работа са 15%, докато при местното население този дял е едва 4%