От октомври миналата година досега са на глобално равнище са открити запаси, възлизащи на 7,7 млрд. барела петролен еквивалент (boe), показват последните данни на Rystad Energy. До момента най-голямо количество нови залежи са открити в Русия, където в полетата Динков и Нярмейское е доказано наличието на нови 1,5 млрд. барела, като те са следвани от Гаяна и Кипър.

"Индустрията е напът да повтори постижението от 2018 г., когато бяха открити нови 10 млрд. барела петролен еквивалент, до които имаме достъп", коментира старши анализаторът от Rystad Energy Палзор Шенга.

Петролната компания, която не можеше да си позволи тоалетна хартия, иска да се листне на борсите

Петролната компания, която не можеше да си позволи тоалетна хартия, иска да се листне на борсите

Sonangol има много проблеми, но първичното ѝ публично предлагане не изглежда безсмислено

Въпреки че това като цяло е добра новина за разполагаемите резерви в земните недра, погледната на макро равнище тя носи и негативен оттенък. Това е така, защото нормата на заменяне на ресурсите, която показва колко нови барела петрол са открити спрямо броя на тези, които се изкопават в момента, е на исторически ниския си дял от едва 16%. "Това означава, че е открит само по един нов барел петрол за всеки шест, които потребяваме", коментира Шенга, като по думите му това е най-ниското равнище на нормата за последните две десетилетия.

Все пак индустрията е оптимистично настроена заради откритията, които Exxon Mobil направи в блока Стаброек, който се намира в териториалните води на Гаяна. Други компании също наскоро направиха открития на големи залежи на суровината в региона, което доведе до засилен интерес към офшорните проучвания в Карибско море. А някои от южноамериканските държави за пръв път дават зелена светлина за проучвания изобщо.

Петролният картел намали за четвърти път в последните пет месеца прогнозата за търсенето

Петролният картел намали за четвърти път в последните пет месеца прогнозата за търсенето

Мрачна перспектива за цените пред Саудитска Арабия

Така продължава тенденцията на увеличаване на офшорното копаене, която се наблюдаваше през последните години. Само през 2019 г. броят на проучените кладенци в териториални води да достигне 23, което е значителен ръст от преди шест години, когато те бяха едва седем. "Очакваме през следващата година броят на проучените кладенци да нарасне леко до 25, тъй като все повече играчи се насочват към търсене на петрол в региона на Карибско море", посочи и анализаторът Сантош Кумар.

Очакванията на Rystad Energy са Гаяно-Суринамския басейн да продължава да привлича гигантите в петролната промишленост, като и двете страни имат планове за осигуряване на зелена светлина за проучвания. Към момента това е един от най-перспективните басейни на глобално равнище и определено се предвижда както количеството открити резерви, така и добивът от него да растат през следващите години.

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Акциите на някои компании са спаднали с 20% от средата на септември до днес

"Компаниите, занимаващи се с проучвания, се насочиха към създаване на работеща петролна система и към отключване на търговския капацитет на басейна", коментира Шенга. "Последните новини предполагат, че в него може да се съдържат около 13 млрд. boe." Понастоящем в него се извършва обхватна проучвателна кампания, водена от Apache. Преди нея в Гаяно-Суринамския басейн бяха изкопани едва 14 кладенеца с дълбочина от повече от 20 метра.