Металургичният комбинат "Кремиковци" е управляван рисково и некадърно. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в ефира на bTV тази сутрин.

Вина за неизпълнението на плана за жизнеспособност носи ръководството на комбината. След като предприятието е в несъстоятелност със задължение 2.5 млрд. лв., не може да се говори за добро управление.

Големият въпрос е дали това е криминално проявление или рисково, което всеки собственик има право да прави. Хората, които получиха "Кремиковци", са на високи финансови позиции, каза министър Димитров.

От синдикатите са посочили, че и в по-ниските ешалони на управление има богати хора. Продължават разговорите с бразилската компания за продажба на "Кремиковци". Сделката със CSN трябваше да бъде още през март, но те чакат да мине финансовата криза, каза още министър Димитров, цитиран от БГНЕС.

Министърът на икономиката и енергетиката изрази още надежда комбинатът да бъде реанимиран. Продължават разговорите с бразилската компания CSN, стан ясно още.

България трябва да реши иска ли след кризата да има "Кремиковци", каза Димитров и обясни, че прогнозите за край на финансовата и икономическа криза се местят към 2010 година.

В момента комбинатът не генерира неплатени разходи към външни компании. Единствените компании, към които продължава да генерира такива задължения, са двете държавни дружества - "Булгаргаз" и НЕК, посочи още той.