Цените на петрола се повишават в петък сутринта и завършват седмицата на положителна територия.

Пазарът е подкрепен от публикуваните предния ден данни за намаляване на стоковите резерви в САЩ, както и от информацията за повишаване на цените от Саудитска Арабия за повечето сортове петрол за купувачи от всички региони.

Към 9:18 часа българско време цената на септемврийските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 76,79 долара за барел, която е с 0,28 долара по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $0,13 (0,2%) до $76,52 за барел.

Августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поскъпват с $0,44 , до $72,24 за барел. Предишния ден цената на тези договори остана практически непроменена, възлизайки на 71,8 долара за барел при затваряне на пазара.

Според Министерството на енергетиката на САЩ търговските петролни запаси в страната миналата седмица са намалели с 1,5 милиона барела - до 452,2 милиона барела. Стоковите резерви от бензин са спаднали с 2,5 млн. барела, а от дестилатите - с 1 млн. барела.

Експерти, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, прогнозираха средно намаляване на запасите от петрол с 3,6 милиона барела, на бензин - с 1,7 милиона барела и на дестилати - със 700 хиляди барела.

Стоковите резерви на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, са намалели с 400 000 барела през седмицата до 42,8 милиона барела.

Саудитска Арабия ще увеличи цените за всички видове петрол за купувачи в Съединените щати, Северозападна Европа и Средиземноморието през август, както и някои категории за клиенти в Азия, съобщи държавната компания Saudi Aramco в четвъртък.

"Макро несигурността и опасенията относно темповете на китайското икономическо възстановяване възпират още по-големия ръст на петролните цените", каза анализаторът на ING Уорън Патерсън.

"Очакванията за по-яростен Фед също не подкрепят апетита за риск", каза Market Watch.