1140 световни икономисти, сред които 12 носители на Нобелова награда, предупреждават в писмо президента на САЩ Доналд Тръмп, че неговият "икономически протекционизъм" и твърда реторика в търговията заплашват да повторят грешките от 30-те години на миналия век и да вкарат Щатите и света в нова Голяма депресия.

"През 1930 г. 1028 икономисти призоваха Конгреса да отхвърли протекционисткия Закон за митата Смуут-Хоули", припомнят експертите, цитирайки търговския закон, който много икономисти определят като еднa от причините за Голямата депресия.

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да превърне Европа в глобален лидер

"Днес американците са изправени пред множество протекционистки действия, включително заплахи за оттегляне от търговски споразумения, погрешни призиви за нови тарифи в отговор на търговски дисбаланси и налагане на мита за перални машини, соларни компоненти и дори стомана и алуминий, използвани от aмериканските производители", отбелязват икономистите, цитирани от Guardian.

"Конгресът не прие съвета на икономистите през 1930 г., а американците в цялата страна платиха цената. Долуподписаните икономисти и преподаватели по икономика настоятелно ви призовават да не повтаряте тази грешка. Много неща се промениха от 1930 г. насам - например сега търговията е значително по-важна за нашата икономика - но основните икономически принципи, обяснени по онова време, не са", обясняват експертите.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

По време на кампанията и управлението си Тръмп заплаши да разруши десетилетни търговски сделки, включително Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), което според него унищожава американското производство.

Президентът наложи тежки мита на вноса от Китай и Южна Корея, а предостави временни отстъпки за ЕС, Австралия и други държави.

Тръмп може да вкара най-голямата европейска икономика в рецесия

Тръмп може да вкара най-голямата европейска икономика в рецесия

Възможността това да се случи се оценява на над 30% от местни икономисти

Нобеловите лауреати Айвин Рот, Ричард Талър, Оливър Харт, Роджър Майърсън и Джеймс Хекман, както и Джейсън Фърман, бивш председател на Съвета на икономическите съветници на Барак Обама, както и Джеймс Милър, директор по бюджета по време на управлението на Роналд Рейгън.

Тръмп и бившия кандидат за президент на Демократите Бърни Сандърс са използвали аргумента срещу свободната търговия преди изборите, но тяхната реторика заплашва равновесието в глобалната икономика, смята Брайън Райли, директор на Инициативата за свободна търговия на Съюза на националните данъкоплатци, който е координатор на писмото.

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Протекционизъм в действие. Партньорите недоволстват

Според Райли много от аргументите срещу свободната търговия са като теорията, че земята е плоска. "Хората гледат към промените, които са се случили в икономиката и обвиняват свободната търговия, да речем спадът в производството, когато в действителност промените са свързани повече с автоматизацията", обяснява той.

"Но ако погледнете социологическите проучвания, посланието (срещу свободната търговия) не се ръководи от общественото мнение. Това не е масово движение срещу вноса или NAFTA. То се движи от върха", посочва Райли.

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Американският президент казва до часове дали ЕС ще бъде изключение или не

За разлика от 30-те години на миналия век, международната търговия в момента е по-важна за световната икономика от всякога, а ако реториката на Тръмп се превърне в мащабна търговска война, последствията могат да бъдат тежки.

"Разчитаме повече на международната търговия, отколкото във всеки момент от световната история", предупреди експертът.