Инвеститорите в САЩ очакват добър ръст на корпоративните печалби в страната, предават медиите отвъд океана. Отчетите за третото тримесечие на корпоративна Америка започват през следващата седмица и предварителните прогнози говорят именно за това. Въпреки позитивната новина възникват нови проблеми - кризата във веригите за доставки и инфлационния натиск.

Редица компании изнесоха негативни икономически прогнози. FedEx заяви, че недостигът на работна ръка е довел до увеличаване на заплатите и разходите за извънреден труд, а Nike обвини за "тежката ситуация" кризата във веригите за доставки и нарастващите разходи за товари. Компанията намали прогнозата си за продажбите през 2022-ра година и предупреди, че ще има забавяния по празниците.

Защо Nike намали прогнозата си за продажбите догодина?

Защо Nike намали прогнозата си за продажбите догодина?

Компанията обвинява веригите за доставки

"Темповете на растеж се забавят, но все пак са на прилично ниво", заяви Тери Сандвен, който е главен стратег в американската банка Wealth Management.

Анализаторите прогнозират 29,6% увеличение на печалбите на годишна база за компаниите на S&P 500 през третото тримесечие на годината, в сравнение с 96,3% ръст през второто тримесечие.

Веригите за доставки и енергийните разходи

Инвеститорите са все по-разтревожени от въздействието на рязко по-високите разходи за енергия върху бизнеса и потребителите след покачването на цените на петрола и природния газ. И докато по-високите цени на енергията трябва да са добре дошли за производителите на енергия, те представляват инфлационен риск за много други компании.

"Проблемите във веригата на доставки, свързани с COVID-19, се разпространиха отвъд потребителските стоки. А дългосрочните признаци на редица глобални търкания са много вероятни", коментира Савита Субраманян, която е ръководител на американската стратегия за собствени в BofA Securities.

Много американски компании вече са изправени пред недостиг на продукти, по-високи логистични разходи и по-големи разходи за труд.

Глобалните вериги за доставки са пред колапс

Глобалните вериги за доставки са пред колапс

Според експерти недостигът на работници ще бъде още по-сериозен в края на годината