Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник сутринта се покачват. Инвеститорите продължават да оценяват, как санкциите на САЩ ще намалят експорта на суровината от Иран.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес поскъпват с 23 цента - до $73,98 за барел.

Котировките за американския еталон WTIс доставка през септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачиха с 5 цента - до $69,06 за барел.

В понеделник цената на Brent се повиши с 54 цента (0,7%), до $73,75 за барел, а WTI поскъпна с 52 цента (0,8%), до $69,01 за барел.

По най-високи оценки износът на ирански петрол може да се съкрати с 1 милион барела на денонощие от сегашните 2,5 млн. барела, след влизането на енергийната част от американските санкции през ноември.

Но редица наблюдатели предполагат, че Китай, на който се пада една четвърт от иранския петролен износ, може да не се съгласи с ограниченията, наложени от Вашингтон.

Юлските съкращения на долива в Саудитска Арабия, за които пазарът доста говореше на последната сесия, вероятно са били еднократни явления.

От друга страни редица анализатори не се съмняват, че петролният пазар ще се сблъска със забавяне в ръста на предлагането в близките месеци, при запазено повишено търсене.