Кризата в производството на зехтин в средиземноморските страни се отрази негативно на цените на турския пазар, което принуди Министерството на търговията на Турция да въведе допълнителни мерки, включително спиране на износа на зехтин до ноември и в последствие да я удължи с още три месеца.

В изявление министерството се казва, че поради сушата в Европа производството на зехтин в света, особено в Испания и Италия, е намаляло с 20 процента през сезон 2022/2023, докато производството на Турция се е увеличило с 62 процента.

Според турските власти бързото увеличение на износа на зехтин се отразява на цените на вътрешния пазар, като увеличението на цените на дребно на зехтина се оказва много по-високо от общото увеличение на цените в последния едногодишен период.

В изявлението се казва, че износът на бутилиран зехтин от Турция за страните-членки на ЕС, който е с добавена стойност и е предназначен за крайния потребител, е много нисък поради високите мита, наложени от Европейския съюз (ЕС), и се посочва, че Италия и Испания, по-специално, пребутилират насипния зехтин, който внасят от Турция, и го продават на трети страни.

В Гърция се появиха спекуланти-търговци на зехтин: Каква е измамата и колко струва маслиновото олио в южната ни съседка?

В Гърция се появиха спекуланти-търговци на зехтин: Каква е измамата и колко струва маслиновото олио в южната ни съседка?

Това лято цените на зехтина поставиха нови рекорди

Министерството припомни, че постановлението, регламентиращо приспадането на 20 цента на килограм върху всички видове износ на зехтин, влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник на 19 юли.

В изявлението се казва, че Министерството на търговията следи отблизо текущите развития в Турция и света по отношение на външната търговия, вътрешните доставки, външните и вътрешните цени в сектора на зехтина в тесен контакт със заинтересованите страни в сектора.

В изявление от 18 октомври Министерството на търговията на Турция посочи, че покачването на световните цени на зехтина продължава.

"Имайки предвид намалението на производството у нас през този сезон поради "слабата реколта", както и производствените загуби в много региони на страната ни поради неблагоприятните климатични условия по време на периода на цъфтеж на маслиновите дървета, фактът, че не се очаква намаляване на ръста на цените на зехтина по света на фона на нарастващо чуждестранно търсене, стана необходимо да продължи мярката, прилагана върху износа на зехтин в насипно състояние и в бъчви", се казва в писмено изявление на министерството.

Най-големият производител на зехтин в света Испания регистрира спад в производството от 56%

Най-големият производител на зехтин в света регистрира спад в производството от 56%

Заради сушите: Производството на зехтин в Европа може да се срине с 40% през сезон 2022-2023 г.

Заради сушата в Испания, Гърция и Италия, Турция, която през миналия сезон изнесе рекордни количества зехтин. Давут Ер, президент на Егейската асоциация на износителите на маслини и зехтин, каза, че турските износители ще трябва да отхвърлят възможността с тези забрани.

Той каза, цитиран от Hurriyet, че досега са изнесени 140 000 тона зехтин, като подчерта, че на вътрешния пазар има 130 000 тона и няма проблем със складовите наличности.

"Производителите на зехтин започнаха да печелят пари от своя продукт след години", каза той. "Износът беше забранен два пъти преди това, а вътрешното потребление не се увеличи дори с 5 процента. Същите хора продължиха да го консумират."

Горещините в Европа застрашават глобалните доставки на зехтин

Горещините в Европа застрашават глобалните доставки на зехтин

Криза в индустрията?

Ситуацията в Европа

Европейските цени на зехтина за първи път надхвърлиха 4 евро за килограм през септември 2022-а, но сега скочиха до над 7 евро за килограм поради високите температури и липсата на валежи в Испания, най-големият производител в света, както ситуацията е сходна и в Италия и Португалия.

"Имахме много слаба реколта, цените никога не са били толкова високи и опасенията се простират отвъд сезона, който току-що имахме", каза Кайл Холанд, анализатор на маслодайни семена и растителни масла в Mintec, компания за анализ на цените на стоките, пред всекидневника "Файненшъл Таймс". Въпросът се превърна в гореща тема в Испания, където зехтинът е основен продукт с огромно влияние върху икономическите настроения. Медиите в страната отразяват широко това къде потребителите могат да купят най-достъпните бутилки, тъй като цените се покачват.

ЕС произвежда две трети от зехтина в света, като САЩ, Бразилия и Япония са сред основните дестинации за износ. В Обединеното кралство средната цена на бутилка зехтин се покачи с 47% през годината до май, според Службата за национална статистика.

Производителите в Южна Европа разполагаха с общи запаси от около 205 000 метрични тона зехтин в края на юни, което е спад от 265 000 тона в края на май, според Mintec.

Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Пребутилирали се насипният турски зехтин от конкурентите Италия и Испания?