Свободната търговия в Европейския съюз (ЕС) има важна роля за икономиките на държавите членки. Това се отнася и за Великобритания, която тази седмица ще гласува на референдум дали да остане в границите на съюза или да излезе от него.

Евентуален “Брекзит” би дал отражение освен цялостно върху икономиката на Острова и конкретно върху една индустрия – хранително-вкусовата. От ЕС защитават храни и продукти, които са специфични за даден регион или страна.

Така например според изискванията на Брюксел само пенливото вино, произведено във френския регион Шампан може, да бъде наричано шампанско. По същия начин стоят нещата за известното шотландско уиски, сиренето “Стилтън” и емблематичния за Англия пай с месо “Корниш”.

Компаниите, които ще спечелят от излизането на Великобритания от ЕС

Компаниите, които ще спечелят от излизането на Великобритания от ЕС

Вижте кои са те

Към момента Обединеното кралство има общо 73 такива защитени продукта. Според изискванията на ЕС чуждестранни производители нямат право да продават техни прототипи.

В случай, че британците гласуват за “Брекзит”, властите в Лондон ще трябва да предоговорят или да прекратят редица споразумения свързани с търговията с ЕС, включително и тези за защитените храни, пише CNBC.

По-вероятно е страната да подпише нов договор за зачитане на защитения статус на тези продукти в държавите от съюза. Експерти обаче посочват, че това ще е много трудно за постигане с други страни извън ЕС.

Тези 4 събития през юни могат да преобърнат световната икономика

Тези 4 събития през юни могат да преобърнат световната икономика

В края на месеца светът може да не е същият

Подобна е ситуацията със САЩ и Япония, с които Брюксел трудно успява да сключи споразумения за защитени храни и продукти.

“Това поражда въпроса: ако за ЕС е трудно да се справи с подобна задача, каква надежда остава за Англия, че ще успее да го направи сама”, пита пазарният анализатор Луис Крофтс.

Излизането на Великобритания от съюза ще е голям удар за производителите на защитени продукти. Компаниите, които правят пай “Корниш”, печелят по 300 милиона паунда годишно от търговия, благодарение на добрата репутация на продукта си, тъй като неговото качество е гарантирано от Брюксел.

Износителите на шотландско уиски пък са направили 3,86 милиона паунда през 2015 г. година от износ на спиртната напитка. Всичко това обаче би се променило, ако британците изберат пътя на “Брекзит”.

Озбърн: Излизането на Англия от ЕС ще струва на всяко семейство по £4300 годишно

Озбърн: Излизането на Англия от ЕС ще струва на всяко семейство по £4300 годишно

Финансовият министър предупреждава за негативния ефект от Брекзит