Икономическата криза засегна всички страни по света, но не и всички социални прослойки. Пандемията промени икономиката по начин, който диспропорционално облагодетелства най-заможните. И така 50-те най-богати американци вече притежават толкова, колкото половината от населението на Съединените американски щати, пише Bloomberg, цитирайки данни на Федералния резерв.

Какво показват те? Най-богатият 1% притежават общо $34,2 трлн. към края на първото полугодие на 2020 г. Най-бедните 50% притежават едва $2,08 трлн., или 1,9% от общото богатство на домакинствата в най-голяма икономика в света.

Междувременно 50-те най-богати в страната притежават почти $2 трлн., според Bloomberg Billionaires Index, повишение от $339 млрд. спрямо началото на 2020 г.

Covid-19 разширява неравенството в САЩ, като работата си загубиха най-вече работниците с ниски заплати и образование. В същото време професионалистите от горната средна класа, които работят от вкъщи, повишават състоянието си, след като правителството и централната банка наляха трилиони в икономиката и пазарите.

Една от ключовите причини за увеличаващата се разлика е именно, че голяма част от американците нямат вложения на фондовите пазари и не печелят от повишаващите се цени на акциите. Най-бедните 90% в САЩ все по-малко инвестират в компании и тенденцията е такава в последните две десетилетия. През 2002 г. бе достигнат пик от 21,4%, но оттогава има спад от 10 пр. п.

Пандемията увеличава разликата между бедни и богати в САЩ. И последствията ще са за цялата икономика

Пандемията увеличава разликата между бедни и богати в САЩ. И последствията ще са за цялата икономика

Възстановяването приема формата на буквата К

Най-богатият 1% притежава над 50% от акциите на корпорациите и взаимните фондове, сочат данни на Фед. Следващите 9% от богаташите притежават една трета - т.е. най-богатите 10% притежават 88%.

Данните показват още, че милениалите, родени между 1981 и 1996 г., контролират едва 4,6% от богатството, макар че представителите на това поколение са в икономически активна възраст и техният брой на пазара на труда е най-голям - 72 млн.

Както се вижда в САЩ като цяло, богаството на младежите е концентрирано сред малък брой. Трима представители на милениалите - съоснователите на Facebook Марк Зукърбърг и Дъстин Московиц, заедно с наследника на Walmart Лукас Уолтън - контролират един от всеки $40 от богаството, собственост на това поколение.Най-печеливши от кризата са тези, които имат най-голям интерес в технологичните компании.

Те спечелиха от промените в начина, по който работим, забавляваме се, пазаруваме и се социализираме. Основателят на Amazon Джеф Безос е с 64% по-богат спрямо началото на 2020 г., като вече притежава $188,5 млрд. Само в сряда той забогатя с още $5 млрд.

Икономическото възстановяване на Китай подмина половината население

Икономическото възстановяване на Китай подмина половината население

Пекин избра К-образно възстановяване