Атанас Бостанджиев, който ръководи международните операции на най-голямата руска инвестиционна банка, напуска компания след тригодишна служба, съобщи агенция БГНЕС.

Главният финансист Ник Хът ще бъде временно изпълняващ длъжността генерален директор на отдела, съобщи прес службата на ВТБ Кепитъл. Банката не изпълни целите си за печалби в последните пет години, отбеляза Бостанджиев във вътрешен доклад от ноември м. г. до Юрий Соловьов, заместник генерален директор на ВТБ Груп. Тогава Бостанджиев предложи закриване на отделите, които се занимават с търговия с деривати, със стоки и структурирани кредити, намаляване на клиентите от 1000 на 300 и съкращаване на 231 от общо 556 работни места, се казва в документа.

Бостанджиев беше нает от ВТБ Кепитъл през май 2011 г. от Голдман Сакс груп, където беше партньор, отговарящ за дейността на компанията в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка. Преди това той е заемал висок пост в отдела за управление на продажбите в Мерил Линч в Лондон.

Генералният директор на ВТБ Груп Андрей Костин, окуражен от Кремъл да се впусне в международното инвестиционно банкиране преди финансовата криза, обеща да вложи 500 милиона долара в изграждането на отдела. Той планираше да инвестира "стотици милиони евро" на Балканите.

Българската централна банка постави под надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), част от която е собственост на ВТБ Груп, след като тя остана без пари и спря всички операции. Отдел на ВТБ също така придоби 80% в държавната компания Булгартабак Холдинг през 2011 г.

Бостанджиев съобщи в имейл днес, че оттеглянето му е "планирано решение", договорено с ВТБ Груп. "Сега ще взема безценният опит, който придобих с банката, в новите си роли и очаквам с нетърпение новите възможности", отбелязва той.

Операциите в чужбина на ВТБ Кепитъл включват офиси в Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Дубай, Сингапур и София.