Новата изпълнителна заповед на американския президент Джо Байдън за насърчаване на по-голяма конкуренция в САЩ ще бъде насочена срещу масовите сливания на банки, пише Reuters. За въпросната политика всъщност настояват от Федералния резерв и Министерството на правосъдието. Именно те трябва да актуализират насоките за предстоящите сливания и да увеличат контрола върху сделките.

Вашингтон ще поиска от Бюрото за финансова защита на потребителите да издаде правила, даващи на потребителите пълен контрол върху техните финансови данни, за да улесни клиентите да сменят банките. Новата заповед най-вероятно ще намали много от сливанията и придобиванията в банковия сектор след бума на подобни сделки, развързани от по-благоприятната регулаторна политика на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Как се отразява новият бюджет на Байдън на силата на долара

Как се отразява новият бюджет на Байдън на силата на долара

Американският президент опитва всячески да възстанови икономиката на САЩ, въпросът е кога и дали ще успее

Сред тях са BB&T Corp и SunTrust с 28 милиарда долара - най-голямото сливане на банки от времето на финансовата криза през 2007-2009-а година насам, както и покупката на MB Financial от Bancorp за $4,7 милиарда.

Стойността на сливанията и придобиванията сред търговските и инвестиционните банки в Съединените щати достигна $54,66 милиарда до ноември 2020-а година и е най-високата от 2009-а година насам, според данни на Dealogic.

Въпреки че подобни транзакции са били обект на федерален контрол, правителствените агенции не са отказали официално заявление за сливане и придобиване на банки в продължение на повече от 15 години, сочи доклад на Джеръми Крес, който днес е професор от Университета в Мичиган, а преди това който преди това е работил върху надзора върху сливанията на банки във Федералния резерв на САЩ.

"В Съединените щати имаше заплаха от затваряне на банки и ние се справяхме с лошите ефекти за много хора, но това в известен смисъл доведе до криза на конкуренцията", коментира той.

Джо Байдън предлага бюджет на САЩ от $6 трилиона за финансовата 2022-а

Джо Байдън предлага бюджет на САЩ от $6 трилиона за финансовата 2022-а

Най-големия бюджет от Втората световна война насам

Изследване на Федералния съвет за проверка на финансовите институции показва, че броят на търговските банки в САЩ е спаднал с около 10 000 през последните две десетилетия, което е спад от 70%. Това е довело до по-високи такси за потребителите, намален достъп до банкови услуги за много чернокожи американци, както и за работещи семейства с по-ниски доходи. Освен това води е довело и до сериозна тревога относно риска за финансовата система.

Новата изпълнителна заповед може да привлече големите банки в антитръстов дебат с високи залози, дори тогава, когато предупреждават, че се нуждаят от помощ от Вашингтон, за да се конкурират с финансовите технологии. Институтът за банкова политика, който представлява най-големите заемодатели в страната, обяви през 2020-а година, че "банките са изправени пред сериозна конкуренция от страна на такива играчи".

Действията на Байдън са част от плана му за укрепване на конкуренцията чрез прилагане на антитръстови закони, но и чрез използване на федерална власт за разпалване на конкуренцията в редица бизнеси.

Откакто встъпи в длъжност, американският президент назначи защитници на по-строги антитръстови норми на висши позиции в Белия дом. Администрацията на президента Барак Обама издаде подобна заповед още през 2016-а година, но тя така и не успя да даде резултати.

Тази банка в САЩ ликвидира всички потребителски кредитни линии без предупреждение

Тази банка в САЩ ликвидира всички потребителски кредитни линии без предупреждение

Тя се опитва да оптимизира бизнеса си

Заповедта на Джо Байдън обаче включва подробности за това как държавните агенции трябва да преглеждат сделките с цел насърчаване на конкуренция в индустриите. Най-съществена обаче е подкрепата за потребителите, защото клиентите ще имат право да сменят банките, като вземат със себе си данните от историята на финансовите си транзакции.