Курсът на долара в четвъртък се понижава спрямо основните световни валути, инвеститорите фиксират печалбите си от ръста на американската валута ден по-рано.

В началото на днешната валутна търговия доларът се разменя за 107,66 йени в сравнение с нивото от края на вчерашната сесия -107,76 йени.

Общата валута леко се покачва по отношение на американската - до 1,0965 долара за едно евро от нивото при закриване на търговията в сряда 1,0944 долара за евро.

Доларовият индекс, който отразява динамиката на американската валута спрямо кошница от 6 валути на основни търговски партньори на САЩ, се понижава днес с 0,17%, до 98,87 пункта.

Участниците на пазара обръщат внимание на направеното вчера заявление на президента Тръмп, че търговското споразумение между САЩ и Китай може да бъде сключено по-рано от очакваното.

Инвеститорите също така следят новините, свързани с започналата от демократите в Конгреса процедура по импийчмънт на американския президент.

В същото време, независими от текущото понижение на курса на долара, експертите очакват укрепване на американската валута. Така например анализаторът на Rakuten Securities Ник Туидейл, цитиран от Ройтерс, смята, че валутният пазар трябва да се върне към фундаменталните показатели, а те предполагат движение на долара нагоре.

Стойността на златото расте в четвъртък след понижение от 1,7% в хода на вчерашната търговия. Днес сутринта цената на декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се покачва с 3,45 долара, или на 0,23%, до 1517,25 долара за тройунция.

Цента на декемврийските фючърси за среброто се понижава с 0,12%, до 18,052 долара за унция.

Анализаторите очакват нови коментари по отношение на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин и политически новини от Конгреса в САЩ. Техният характер може да повлияе върху отношението на инвеститорите към риска и търсенето на по-надеждни активи, от което зависи динамиката в цената на жълтия метал.