Федералният резерв на САЩ потвърди своя подчинен подход към паричната политика, за да успокои инвеститорите, загрижени за нарастващата инфлация. Заместник-председателят на Фед Ричард Кларида заяви, че американската централна банка ще бъде в състояние да ограничи избухването на инфлацията и да осигури "меко кацане", без да възпрепятства икономическото възстановяване на страната.

Валутните пазари очакват сигнали за политиката на Федералния резерв

Валутните пазари очакват сигнали за политиката на Федералния резерв

Доларът слабо се обезценява спрямо еврото и паунда

Сред инвеститорите нараства страхът от скока на цените

Това от своя страна предизвика загриженост, че централните банки ще започнат да затягат паричната си политика. Въпреки че коментарите на Кларида ще успокоят някои страхове, те все още отразяват променящия се тон от страна на Федералния резерв. Преди месец председателят Джеръм Пауъл заяви, че "все още не е време дори да се обмисля намаляването на покупателните темпове."

Инфлацията във Великобритания не спира да расте

Инфлацията във Великобритания не спира да расте

През април тя се удвои

Подобни настроения бяха регистрирани и на други места. Представителят от управителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета от своя страна заяви, че банката не трябва да намалява темпото на покупка на активи от следващия месец. Днес пък в Нова Зеландия централната банка поддържаше рекордно ниски лихвени проценти, но намекна за повишение още през септември. В същото време главният икономист на Bank of England Анди Халдейн обяви, че "Великобритания трябва да избягва инфлацията като чумата".

Той гласува за облекчаване на схемата за количествено облекчаване на Комитета за парична политика и заяви, че е изключително важно банката да не прави "твърде малко твърде късно".

Днешният коментар от страна на американския Федерален резерв изтласка азиатските акции по-високо тази сутрин, докато доларът се задържа близо до минимумите, наблюдавани за последно през месец януари.

Инфлацията в САЩ се ускорява до най-високото си ниво от 2008-а насам

Инфлацията в САЩ се ускорява до най-високото си ниво от 2008-а насам

Потребителските цени през април са нараснали с 4,2% на годишна база