Индия започва да раздава значителни суми пари на земеделците, подготвяйки почвата за изборна година, пълна с разходи и най-вероятно за универсален базов доход като опит за справяне с бедността в страната, предава The Wall Street Journal.

Бюджетната година на втората най-голяма по население държава в света започва на 1 април. Самият бюджет бе публикуван днес и от него става ясно, че долната граница на доход, след която индийците ще трябва да плащат данъци, се увеличава двойно. В същото време властта включва плащания към малките земеделци.

Ходът е насочен към събрание на подкрепа за досегашния премиер Нарендра Моди и партията му за още един мандат.

Остров в Индия изчезва. Но неговите жители нямат достатъчно пари, за да се преместят

Остров в Индия изчезва. Но неговите жители нямат достатъчно пари, за да се преместят

Приливите унищожават домовете и храната им

Планираните разходи, заедно и с предишни плащания, накараха страната да изпусне целта си за дефицит. Той трябваше да достигне 3,3 процента от брутния вътрешен продукт през годината до края на март, но вместо това ще се покачи до 3,4 процента. Целта за следващата година също е 3,4 процента, вместо първоначално обмислянието 3,1 процента.

"Вървим към нова Индия, която е чиста и здрава, където всеки ще има къща с достъп до тоалетна, вода и електричество и в която доходите на земеделците ще се удвоят", каза временният министър на финансите Пиуш Гоял.

Според новата програма правителството ще плати на всяко семейство с по-малко от 2 хектара земя по 6 000 рупии годишно. В долари това се равнява на $84 - и докато това изглежда малко, в Индия, където бедните припечелват по по-малко от долар на ден, за някои е достатъчно за живот над границата на бедността.

От помощта ще се възползват около 120 милиона семейства, което ще струва на държавната хазна около $10,5 милиарда годишно.

Индия ще последва Китай в преминаването на газ, за да спаси въздуха си

Индия ще последва Китай в преминаването на газ, за да спаси въздуха си

Търсенето ще нараства с 4,9 процента годишно

Лидерът на опозицията побърза да отговори и включи в платформата на партията си обещание за безусловен базов доход за всички бедни.

Безусловният базов доход - регулярни плащания от правителството за всеки гражданин, които трябва да покрият базовите нужди - е идея, която се обсъжда от десетилетия, а някои страни, включително Канада и Финландия, вече експериментираха с нея. Това важи и за някои щати на Индия. Идеята е да бъде раздаван на кеш на всички, или на специфична група граждани, вместо традиционните социални програми.

Сегашните опити на Индия да се справи с бедността включват субсидии върху храната, горивата, торове и много други. Управляването на тези масивни програми е скъпо и множество от похарчените пари така и не стигат до нуждаещите се. Надеждите са, че този подход може да намали и корупцията.

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Това е нещо важно и един ден ще стане необходимост, смята милиардерът

На старта на предизборните кампании редица анализатори очакват, че това е нещо повече от кухо обещание преди това. "Въпросът вече е кога, а не дали", казва Милан Ваишнав, директор в South Asia Program в Carnegie Endowment for International Peace. "Очаквам универсалният базов доход в Индия да бъде един от значимите проблеми по време на кампанията".

Правителствено проучване в страната от 2017 г. разпали дискусии по въпроса, твърдейки, че в крайна сметка Индия може да спечели от такава програма, ако тя замени останалите субсидии и помощи. "Универсалният базов доход може да стане най-бързият начин за намаляване на бедността", пише в документа.

В него се посочва, че раздаването на по $100 на година на около 75% от населението ще е достатъчно за намаляване на нивата на бедност до 1% от 15% днес. Това ще струва около 5% от БВП.