Голямата американска банка JPMorgan Chase & Co. изведнъж се озова в епицентъра на борбата за власт във Венецуела.

Защо точно тази банка и какво се е случило? 

Дилемата е свързана с облигационните индекси, съставяни от банката, които отдавна са отраслов стандарт за анализ на динамиката на развиващите се пазари. След като миналата седмица Съединените щати наложиха широкомащабни санкции срещу режима на Николай Мадуро, търговията с необслужваните облигационни задължения на страната изчезна. Тази ситуация обикновено принуждава JPMorgan да изключи такива облигации от своите индекси, пише Bloomberg. 

Гуайдо иска да отвори петролния сектор и да преструктурира дълга на Венецуела

Гуайдо иска да отвори петролния сектор и да преструктурира дълга на Венецуела

Кандидатът за поста на Мадуро планира да съживи икономиката и да привлече инвестиции

Но облигационерите, както и редица венецуелски политици, които взеха страната на Хуан Гуайдо, който се опитва да свали Мадуро от власт с подкрепата на САЩ, сега активно водят кампания за това банката да остави тези облигации в индекса. 

В противен случай взаимните фондове, борсово търгуваните фондове и други традиционни инвеститори ще трябва да се отърват от облигациите на страната. И те могат да попаднат в ръцете на хедж фондовете, които действат по-агресивно по време на преструктурирането на дълга, като потенциално включват съдилищата. Става дума за т.нар. "Фондове лешояди". 

Група от венецуелски депутати звънят настойчиво на представители на JPMorgan. Те се страхуват от безразборно преструктуриране на дълга, както при ситуацията в Аржентина след фалита през 2001 г., което доведе до многогодишни съдебни дела, лишавайки страната от достъп до международните капиталови пазари повече от 10 години. 

Някои лондонски хедж фондове вече показаха повишен интерес към венецуелските облигации с оглед на вероятността цената им скоро рязко да падне.

Мадуро продал 73 тона злато през 2018 година

Мадуро продал 73 тона злато през 2018 година

Най-големи дялове са купили две компании от Турция и ОАЕ

"Преговорите с JPMorgan са в ход", каза опозиционният депутат Карлос Папарони, председател на финансовата комисия на Конгреса. "Ние се интересуваме от бързото, надеждно и приятелско преструктуриране", цитира Bloomberg. 

По-рано тази седмица група кредитори, включително Greylock Capital и Goldman Sachs Group, се срещнаха с представители на Министерството на финансите на САЩ. Те изразиха загриженост, че ще трябва да продават книжата с голяма отстъпка, ако Венецуела бъде изключена от индекса, споделят за агенцията осведомени източници. 

От JPMorgan отказват да коментират, но в понеделник са потвърдили, че обмислят въпроса за статута на Венецуела в индексите си. Goldman Sachs и Greylock и Министерството на финансите на САЩ също отказват да говорят по темата, пише Bloomberg.

Инвеститори настояха за незабавно плащане по $1,5 милиарда дълг на Венецуела

Инвеститори настояха за незабавно плащане по $1,5 милиарда дълг на Венецуела

Разкъсваната от криза социалистическа държава спря плащанията