Задължителното 24-часово забавяне на всички първоначални плащания от една банкова сметка към друга би спомогнало значително за намаляване на нарастващия брой измами във финансовите среди. До този извод стигнаха законодателите на Великобритания.

По данни на Министерството на финансите на Острова измамниците са откраднали над 600 милиона паунда от потребителите през първата половина на 2019 година. Следователно регулаторите трябва да се справят по-ефикасно с измамниците.

Тъй като паричните преводи между сметките отнемат само секунди, клиентите или тяхната банка разполагат с много малко време, за да може технически да се прецени дали е извършена измама, пише Reuters, позовавайки се на доклад на финансовото ведомство.

Законодателите препоръчват задължително 24-часово закъснение при всички първоначални плащания, докато всички бъдещи плащания към същата сметка ще се извършват с нормална скорост.

"Ако възникне ситуация, при която първоначалното плащане е необходимо незабавно, клиентът може да позвъни в банката си и да пожелае да бъдат извършени допълнителни проверки за освобождаване на средствата", се посочва в доклада.

Някои реформи дори вече са в ход.

Класически видове измами: Пазете се!

Класически видове измами: Пазете се!

Мошеническите схеми са стари и нелогични, но доста хора попадат в капана им

За да бъдат прехвърляни пари при основните кредитори на Великобритания, получаващата банка трябва да потвърди името на титуляра получател, което също ще спре измамното отклоняване на пари.

Банките не харесват чак толкова много идеята. Според тях въвеждането на такъв срок ще бъде предизвикателство пред ИТ отделите. Освен това по-малките банки нямало да бъдат включени в системата за задължително забавяне. Според парламента обаче промяната трябва да бъде въведена спешно.

"Ако датата на имплементиране на текстовете е март 2020 година, регулаторните органи трябва да обмислят и въвеждането на санкции и глоби", се посочва още в доклада.

През първата половина на 2019 година банките, картовите компании и потребители са предотвратили евентуални измами за 820 милиона паунда, показват данни на асоциацията на банкирането и финансовия сектор във Великобритания UK Finance.

Законодателите искат и други инструменти срещу измамите - Органът за финансово надзор (FCA) ще трябва да определи "предизвикателна" времева рамка за банките да замразят сметките, когато има доказателства за измамно получени средства.

Законодателите заявиха, че кодексът трябва да стане задължителен. Според тях FCA също така трябва да въведе общо и прецизно обяснено определение "грубата небрежност" от страна на клиентите, което ограничава получаването на обезщетение.

Най-големите финансови измами в новата история

Най-големите финансови измами в новата история

Някои от щетите са за милиарди долари