Bitcoin е думата, завладяла финансовия свят през 2017 г. Криптовалутата бе представена в документ на 31 октомври 2008 г., а първите 50 монети бяха "изкопани" на 3 януари 2009 г.

Причина за създаването на криптовалутата бе финансовата криза от 2007 - 2008 г. и недоволството от начина, по който функционират традиционните банки и нуждата те да бъдат спасени тогава с милиарди средства на данъкоплатците заради грешни решения и алчност на инвестиционните банкери.

Както основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж коментира преди два дни: bitcoin е "истинският Occupy Wall Street" - лявото протестно движение, избухнало в Ню Йорк през 2011 г.

Bitcoin: Какво смятат централните банки по света за криптовалутите?

Bitcoin: Какво смятат централните банки по света за криптовалутите?

Днес най-популярната от тях почти достигна 10 000 долара за монета

Но какво точно е bitcoin?

Bitcoin е замислен като дигитална валута и платежен метод без посредник - т.е. без банки и без централен администратор. Изпращането и получаването се осъществява чрез т.нар. blockchain - публично достъпен "тефтер", в който се записват всички транзакции.

Всички, които имат bitcoin, притежават и дигитален портфейл. Той може да съществува или на сървър в "облака" или на компютъра на потребителя. Те притежават дигитални адреси, чрез които се идентифицират. Самите портфейли са анонимни - т.е. реалният притежател е неизвестен. Всички транзакции обаче са публични и могат да бъдат проследени.

Притежателят се идентифицира чрез "личен ключ" - комбинация от числа, букви и символи. Който притежава ключа, притежава и криптовалутата, а загубен ключ означава безвъзвратна загуба. Така през ноември 2013 г. един потребител съобщава, че е изхвърлил харддиск с ключа за 7500 bitcoin, които днес струват почти 150 млн. долара.

40% от bitcoin се държи от едва 1 000 души

40% от bitcoin се държи от едва 1 000 души

Големите инвеститори представляват заплаха за по-малките

Транзакциите се удостоверяват от "миньорите", чиито машини изчисляват сложни математически задачи. Срещу това те получават такси. Освен това чрез "копаенето" те получават допълнителни bitcoin - новосъздадени.

На теория всеки с компютър може да копае криптовалута и в ранните дни това е било и реалността. С времето обаче математическите процеси изискват все по-мощни машини, а използването на личен компютър е неефективно и в крайна сметка ще доведе до огромна сметка за електричество, но не и достатъчен приход в bitcoin. Затова днес има редица т.нар. "ферми" със специални машини.

Още при създаването на криптовалутата е определено, че максималният брой bitcoin в света ще бъде 21 милиона. В момента, в обращение има 16 749 062 bitcoin. Когато всички оставащи монети са "изкопани", "миньорите" ще получават само такси.

Една от критиките срещу криптовалутите е, че "копаенето" изисква твърде много електричество - и ако копаещите бяха отделна държава, те щяха да са шести в света по потребление.

За “копаене” на bitcoin е нужен толкова ток, колкото България консумира за година

За “копаене” на bitcoin е нужен толкова ток, колкото България консумира за година

Консумираното от "миньорите" електричество расте с цената на криптовалутата

Създателят на bitcoin е неизвестен. Той е широко познат като Сатоши Накамото, но реалната самоличност на създателят не се знае и до днес - въпреки огромните усилия, положени от bitcoin обществото и медиите в разкриването му. Последното твърдение бе, че това всъщност е Илън Мъск, като той самият отрече. Разбира се, твърде възможно е да става дума за цял екип от хора.

Макар да е замислена като валута, почти 10 години по-късно bitcoin рядко се използва като такава по редица причини. Първоначалната идея бе, че криптовалутата ще може да бъде лесно и евтино обменяна по цял свят. Именно проблем с цената на транзакциите (тъй като "миньорите" предпочитат транзакции, за които ще получат по-високо заплащане) доведе до създаването на "форкове" - клонинги на криптовалутата, които тръгват по друг път на развитие. Много малък брой търговци по цял свят приемат заплащане в bitcoin. Криптовалутата трудно ще измести изцяло и настоящите валути без подкрепата на правителствата - най-малкото заради това, че транзакциите от и към държавата (данъци, помощи и други) се извършват в традиционна валута и тя ще бъде необходима. Проблем е и твърде голямата волатилност - в някои дни bitcoin намаляваше и увеличаваше цената си с двуцифрени проценти.

Кои са пречките пред Bitcoin да се превърне в основна валута?

Кои са пречките пред Bitcoin да се превърне в основна валута?

Криптовалутата засега по-скоро е актив, а не средство за ежедневни плащания

Подкрепа от страната на държавата именно за вече създадени криптовалути е под въпрос. И ако се случи, властите едва ли одобряват анонимността на портфейлите, тъй като и в момента bitcoin се използва за покупка на незаконни предмети и/или услуги. Твърде вероятно е технологията - blockchain, да бъде широко приета.

Именно спекулативната природа на криптовалутите донесе тяхната популярност. И те се ползват като инвестиция, а не за разплащане. Темата дали са актив или валута е дълга и предизвикваща спорове. Ще отбележим, че самият Накамото описва bitcoin като "актив, който да се ползва като валута". Икономисти обаче посочват, че една от основните роли на валутата е да пази стойност - нещо, което bitcoin все още не може.

Само тази година bitcoin поскъпна от около 1 000 долара до почти 20 000 долара днес. Бързият ръст без наличието на фундаментални причини предизвика притеснения за "балон", който скоро може да се спука, а инвеститорите да загубят парите си.

Запознайте се с първите известни милиардери от bitcoin

Запознайте се с първите известни милиардери от bitcoin

Двамата братя осъдиха Марк Зукърбърг, участвали са и в олимпиада

Как става търговията и трябва ли да инвестирате?

Покупката и продажбата на криптовалути става съвсем лесно - има редица онлайн борси, на които може да се регистрирате. Правите превод от банката си и закупувате съответно количество bitcoin.

Дали обаче трябва да го направите е въпрос, на който само вие можете да отговорите. Никой не знае в каква посока ще тръгне цената. Прогнозите варират от няколкократно повишаване на цената в следващите месеци до пълен крах. 

Bitcoin не трябва да ни притеснява, поне засега

Bitcoin не трябва да ни притеснява, поне засега

Балон - да, но не и опасен. Докато не се натрупа заемен капитал

В момента цената на bitcoin се движи основно заради интереса към него, а интересът към него се движи от растящата цена. Всички вече говорят за bitcoin, а един популярен анекдот гласи следното: Джо Кенеди, бащата на президента на САЩ Джон Кенеди, избегнал тотална загуба на богатството си при срива от 1929, познат като "Черния четвъртък", след като момчето, което чистило обувките му, му дало съвет за инвестиция. И той съобразил, че е време да излезе от пазара. Разбира се, може и да сме на прага на финансова революция, а всеки е свободен да направи облог със собствените си пари.

Ким Чен-ун иска да ви открадне биткойните

Ким Чен-ун иска да ви открадне биткойните

Колко лесно можете да бъдете заблудени и сами да инсталирате вирус на компютъра си?