Високата инфлация по целия свят кара централните банки да стават агресивни по отношение на лихвената си политика. Видяхме, напоследък, рекордно повишаване на лихвите от иначе не особено агресивната до момента Европейска Централна Банка, а към поредното увеличение на лихвите от 75 базисни пункта, най-вероятно се насочва и Фед на предстоящото си през септември заседание.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл е фокусиран лазерно върху намаляването на инфлацията, използвайки най-добрия инструмент, който има на свое разположение - повишаване на лихвените проценти. В същото време, в Европа бушува "енергийна криза", която изглежда далеч от разрешаване и най-вероятно предстои тежка зима.

В подобна среда инвеститори и спестители най-вероятно си задават въпроса - какво да правят в свят на повишаващи се лихвени проценти? Ето няколко съвета, които могат да им помогнат:

1. Помислете за справяне с дълговете си

Докато ЕЦБ и Фед се очаква да продължат да повишават лихвените проценти, до края на годината, и да ги задържат на относително високи ниви, докато се справят с инфлацията, или най-малкото през следващата година, дълговете са може би "ахилесовата пета" на всички потребители.

За някои видове заеми с фиксирана лихва може и да отнеме известно време, за да се поскъпнат, но трябва да очаквате променливите лихви като тези по кредитни карти или кредитни линии за собствен капитал да реагират много по-бързо.

Фед вдига основните лихви над 4 процента?

Фед вдига основните лихви над 4 процента?

Централната банка на САЩ вероятно ще ги задържи така задълго, смятат експерти

В допълнение, потребителските кредити и повечето от ипотечните кредити у нас, са сключвани с променливи лихви, обвързани с европейски лихвени проценти, които са чувствителни към действията на ЕЦБ. С други думи очаквайте кредитите ви да стават все по-скъпи и по-скъпи!

Колко по-скъпи?

Всяко увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв и ЕЦБ ще бъде отразено в лихвените проценти, начислявани за всички заеми с променлив лихвен процент от автомобилни заеми до ипотеки и жилищни заеми и кредитни линии.

При кредитните карти лихвите ще се повишат 30 до 45 дни след като Фед повиши лихвите.

Средният променлив лихвен процент по кредитната карта сега е 18,03% спрямо 16,1% през юни, според Bankrate.com.

Много потребители са започнали да разчитат на заемане на средства по кредитните си карти, за да се ориентират по-високи цени, или са увеличили разходите си за неща, които ги карат да се чувстват добре като пътувания за свободното време, които са спрели по време на пандемията.

При ипотечните кредити можем отново да погледнем към случващото се в САЩ, където започнаха с повишението на лихвите много по-рано, отколкото в Европа, за да проследим какво можем да очакваме за разходите в бъдеще, след няколко потенциални повишения на лихвите от страна на ЕЦБ.

Ипoтeчнитe лиxви в САЩ ce пoвишиxa знaчитeлнo пpeз 2022 г. в CAЩ, ĸaтo 30-гoдишнaтa ипoтeĸa c фиĸcиpaн лиxвeн пpoцeнт cĸoчи oт 3,11% в ĸpaя нa 2021 г. дo 5,3% по последни данни, блaгoдapeниe нa aгpecивнoтo yвeличeниe нa лиxвeния пpoцeнт нa Фeдepaлния peзepв.

Toвa пpeдпoлaгa, чe плaщaнeтo нa ипoтeчнa лиxвa въpxy жилищe нa cтoйнocт 300 000 дoлapa e нapacнaлo oт 1283 дoлapa нa 1666 дoлapa, ĸoeтo e 30% yвeличeниe нa плaщaнeтo, пocтaвяйĸи пoд въпpoc дocтъпнocттa зa мнoгo ĸpeдитoпoлyчaтeли.

2. Намалете месечните си разходи

Тъй като инфлацията все още е упорито висока, е ясно, че всичко струва повече в наши дни. И докато повишаването на лихвените проценти е най-добрият инструмент на ЕЦБ и Фед в борбата с инфлацията, това означава, че не получавате "почивка" за нищо от дълга си - до вечерите навън. Енергията, храните и горивата допринасят значително за високия процент на инфлация.

Инфлацията в САЩ ще се понижи, но не благодарение на Фед

Инфлацията в САЩ ще се понижи, но не благодарение на Фед

Единственият цикъл на повишаване на лихвените проценти, който прилича на сегашната среда, започва през август 1980 година

Доколкото е възможно, намалете сметките си на бензиностанцията и в хранителните магазин. Опитайте се да премахнете всички незначителни разходи, или такива, без които можете да минете. След това прегледайте бюджета си и вижте дали има елементи, които можете да премахнете: анулирайте абонаменти за стрийминг, които не използвате, организирайте срещи с доставчиците на услуги, за да видите дали ще ви предложат по-ниска цена.

3. Търсете възможности за инвестиране

Ако имате апетит към известен риск, можете да вложите повече от парите си в инвестиции на капиталовите пазари. Въпреки че фондовият пазар падна значително от рекордните си върхове по време на пандемията, неотдавнашният спад може и да предлага на инвеститорите, които мислят за бъдещето, страхотна възможност.

Ако не се пенсионирате в рамките на десетилетие или две (или може би три), тогава мечият пазар предлага възможност да придобиете това, което би било едно добро портфолио за много по-малко. Но ако не можете да рискувате главницата си или се притеснявате от бурните колебания на фондовия пазар напоследък, прочетете повече за алтернативните инвестиции, които не са длъжни да следват възходите и паденията на пазара.

4. Помолете за помощ, ако имате нужда от нея

Управлението на вашите пари не трябва да е сложно, но може да бъде объркващо. И няма по-добро време да се обадите за резервно мнение от това, когато ви се струва по-трудно да постигнете финансовите си цели сами.

Работата с финансов консултант може да ви помогне да определите приоритетите си и да сте сигурни, че сте на път за постигане както на дългосрочните, така и на краткосрочните си цели. Освен това не е нужно да се обвързвате с дългосрочна връзка, ако това не ви устройва - съветниците с фиксирана такса или само такса могат да ви помогнат да разработите план за определена цена и да ви оставят на него, ако просто искате професионалист да ви насочи в правилната посока.