Едно от основните обвинения на администрацията на президента Доналд Тръмп срещу Китай, освен неспазването на търговските регулации, е манипулирането на валутата в посока надолу. Това, според санкциите и според някои икономисти, дава нечестно предимство на Поднебесната империя в износа.

След последните действия на Китайската народна банка, валутата започна седмицата отново надолу. Но този път тя не просто печата пари.

Причината е, че тя елиминира изискванията за резерви в чуждестранна валута при форуърдните форекс контракти с 20 процентни пункта, като те вече са 0%. Така банките бяха принудени да съхраняват 20% от стойността на някои транзакции, но вече няма подобно изискване.

В Китай започнаха експериментите с дигитален юан

В Китай започнаха експериментите с дигитален юан

Те се провеждат в четири региона на страната

Това направи късата търговия с юана по-евтина. При нея трейдърите продават взети назаем юани очаквайки тяхната стойност да се понижи в бъдеще, за да могат да купят и да реализират печалба. В отговор на това, китайската валута поевтиня от 6,69384 юана за долар до 6,71718 юана за долар.

Все пак през последните месеци стойността на ренминбито се покачи значително, като дъното ѝ за тази година беше постигнато на 29 май, когато 7,1556 юана купуваха един долар. От тогава досега стойността на валутата нарасна с 6,6%, като само през последния петък тя поскъпна с 1,4%.

"Като следващата стъпка, Народната банка на Китай ще продължи да поддържа гъвкавостта на обменната стойност на юана и да стабилизира пазарните очаквания, така че валутата да бъде на практика стабилна", посочват от самата банка.

Как облигациите "боклуци" в Китай са на път да сринат целия имотен сектор

Как облигациите "боклуци" в Китай са на път да сринат целия имотен сектор

Компаниите в отрасъла между чука на гигантските си дългове и наковалнята на новите регулации

Но според някои анализатори с този ход на практика ще се понижи поскъпването на ренминбито от последните месеци. "Като цяло това ни казва, че те определено искат да покажат, че не са щастливи от скорошното покачване на стойността на юана", каза директорът в Bank of America Merrill Lynch Рохит Гарг, цитиран от CNBC.

По думите му, по този начин местните финансови институции могат да се застраховат срещу потенциалното поскъпване на долара, което от своя страна би могло да настъпи в резултат на "всяка несигурност". Тази "несигурност" вероятно изразява резултата от президентските избори, които ще се проведат след три седмици в САЩ, както и начинът, по който пазарите ще реагират на него.

Доларът се обезценява спрямо основните световни валути

Доларът се обезценява спрямо основните световни валути

Новите стимули в САЩ ще намалят привлекателността на долара и увеличават търсенето на по-рискови активи

Въпреки този ход обаче, вероятно юанът ще се запази стабилен. Сред причините е, че докато основният лихвен процент в другите водещи икономики е нулев или отрицателен, Китайската народна банка повиши ставката по краткосрочните лихви, което се отрази и на нарастване на лихвата по облигациите ѝ.

Резултатът от това е, че заради относително по-високата си доходност спрямо други публични облигации, те са доста по-привлекателни за инвеститорите, които губят стойност, когато инвестират в германски ДЦК например.