Американските държавни ценни книжа се считат за едни от най-надеждните вложения в света, особено в периоди на криза. Инвеститорите, купуващи US Treasuries, като правило се опитват по този начин да защитят валутните си резерви от нарастващите рискове.

Редица държави през януари 2020 г. са увеличили закупуването на американски държавни облигации US Treasuries - за 161,7 милиарда долара до 6, 857 трилиона долара, според актуалните данни на Финансовия департамент на САЩ.

Кои държави са най-големите кредитори на САЩ в края на 2019-а?

Кои държави са най-големите кредитори на САЩ в края на 2019-а?

За седмия пореден месец това е Япония, следвана от Китай

Япония продължава да е лидер сред страните в света по размер на притежаваните на държавни облигации на САЩ. Властите в Токио увеличават инвестициите си в US Treasuries от 1,15 трилиона долара през декември до 1,2 трилиона долара през януари.

На второ място е Китай, който покачва притежанието си на американски дълг до 1,0786 трилиона долара през януари от $ 1,0699 трилиона през декември.

На трето място сред кредиторите на САЩ е Обединеното кралство, което притежава държавни облигации на САЩ за 372,7 милиарда долара през януари в сравнение с 332,6 милиарда долара през предходния месец.

Четвъртото място е за Бразилия ($283,3 милиарда ), на петото е Ирландия ($271,4 милиарда д). В топ 10 на притежателите на американски държавни ценни книжа са също Люксембург, Швейцария, Хонконг, Каймановите острови и Белгия.

Русия отново купува американски облигации, бягството от долара й струва $8 милиарда

Русия отново купува американски облигации, бягството от долара й струва $8 милиарда

Лидер сред държателите на американски държавен дълг остава Япония

Русия през януари 2020 г. също увеличи покупката на US Treasuries, като е придобила нови американски дългови книжа за 536 милиона долара през януари, според финансовото министерство на САЩ.

Москва в началото на годината притежава американски дългови книжа за 10,510 милиарда долара при 9,974 милиарда долара през декември 2019 година.

Преди началото на антируските санкции през 2013 г. Русия държеше около 150 милиарда долара държавен дълг на САЩ. През 2018 г. страната отпадна от списъка с 30 държави най-големите притежатели на американски държавни облигации: през април 2018 г., след антируските санкции на САЩ, Русия намали тези инвестиции 2 пъти до 48,7 милиарда долара, а през май - три пъти, до 14,9 млрд. долара.

Китай и Русия разпродават US дълг, Франция и Япония купуват

Китай и Русия разпродават US дълг, Франция и Япония купуват

Кои държави са най-големи кредитори на САЩ?

Инвестициите на Банката на Русия през януари в US Treasuries са част от политика за запазване и натрупване на златни и валутни резерви. Централната банка прави това редовно. Закупуването на облигации на САЩ на базата на рентабилност (и през януари беше приемлива) е стандартна процедура, тъй като тя позволява разнообразяване на златните резерви. През последните няколко години подходът малко се промени, но като цяло политиката се оправдава. По отношение на санкциите изглежда така: "войната си е война, но храненето (финансовите операции) е по график" , обяснява Сергей Дроздов, анализатор от FINAМ, цитиран от vesti.ru.