2019 година беше добра за най-голямата икономика в света - основният индекс на американския фондов пазар Dow Jones достигна исторически пик, а безработицата в страната падна до рекордно дъно от 2,1%.

След подобни постижения би било напълно неочаквано само година по-късно Вашингтон да въведе най-големият пакет от стимули досега, за да спаси икономиката си. Това обаче е реален сценарий през 2020 година с разпространението на коронавируса в световен мащаб.

А Щатите са само една от големите икономики, принудени да инжектират милиарди и дори трилиони, за да предотвратят пълен колапс заради пандемията. Същите мерки възприемат и останалите водещи държави.

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Представители на властта по закон няма да получават от средствата

От държавите, влизащи в Г20, най-сериозен спасителен пакет обявиха именно САЩ, а той е и най-големият в американската история. Вашингтон ще използва 2,3 трилиона долара или 11% от брутния си вътрешен продукт (БВП), за да подкрепи домакинствата и бизнеса. Това включва и еднократни плащания в размер на 1200 долара на гражданите.

През тази седмица мащабен спасителен план обяви и четвъртата най-голяма икономика в света. Япония потвърди, че ще налее близо 1 трилион долара в подкрепа на гражданите и малкия бизнес в страната. Стимулите на Токио включват още данъчни облекчения и отпускането на безлихвени кредити. Китай от своя страна използва със същата цел 169,7 милиарда долара или сума, равняваща се на 1,2% от БВП.

Япония спасява икономиката си с $1 трилион

Третата най-голяма икономика в света търси спасение от коронавируса с $1 трилион

Значителна част от средствата ще бъдат за подкрепа на домакинствата и малкия бизнес

Икономика номер 1 в Европа също готви мащабна помощ за икономиката си. Берлин ще изхарчи 189,3 милиарда долара или 4,9% от БВП под формата на различни стимули. Част от помощта е насочена към т.нар. схема Kurzarbeit. Тя предвижда по-малко работно време за служителите, които обаче официално остават заети на пълен работен ден. При нея държавата плаща 2/3 от възнаграждението на работник.

Как Германия предотврати масовите съкращения?

Как Германия предотврати масовите съкращения?

Чрез схемата “Kurzarbeit”, държавата покрива две трети от заплатата на работниците

Още в средата на март Франция обяви, че ще осигури над 50 милиарда долара спешна помощ за компаниите и за служителите, които са засегнати от пандемията. Същата сума под формата са подкрепа обявиха и от Великобритания. В допълнение Париж ще гарантира 300 милиарда евро заеми за малкия и среден бизнес.

Една от най-засегнатите от пандемията държави в света - Италия, обяви, че готви пакет от стимули в размер на близо 28 милиарда долара. Другата силно засегната страна на Стария континент - Испания, пък тази седмица потвърди намеренията си да въведе минимален базов доход в подкрепа на гражданите си.

Испания иска да въведе гражданска заплата "възможно най-бързо"

Испания готви безусловен базов доход на гражданите си заради коронавируса

Дългосрочната цел на правителството е мярката да не бъде временна, а постоянна