Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да отвори на 21 юли, а Българската народна банка (БНБ) продължава специалния надзор на банката. Това става ясно от събщение на БНБ по-рано днес, като информацията е била потвърдена пред агенция БГНЕС от пресцентъра на централната банка. Редакцията на Money.bg също направи опит да се свърже с банката, но от там не отговориха.

След като двете финансови институции бяха поставени на 21 юни под надзора на БНБ, бе обявено, че техните офиси ще започнат работа на 21 юли и клиентите им вече ще могат да боравят със средствата си.

Сега обаче става ясно, че това няма да се случи и БНБ посочва, че причина за това е липсата на политически консенсус за размера на гарантираните за изплащане влогове.

"Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор".

Новият срок е 3 месеца, но според сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор може да бъде удължен до 6 месеца.

Освен това от БНБ посочват още, че са направили първи стъпки, които да подготвят разговор между президента Росен Плевнелиев и президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за желанието на България да се присъедини към единния надзорен механизъм на ЕС, известен като банков съюз.

За целта от БНБ са влезли в контакт с изпълнителния съвет на ЕЦБ. От централната банка посочват и че са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия. В тях се иска преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. "Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени", посочват от пресцентъра на БНБ.

Същевременно от правителствената информационна служба разпространиха съобщение, според което правителството застава зад действията на централната банка в търсене на цялостно решение относно КТБ.

"Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и Правителството продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил.евро", се още казва в позицията.