Цената на биткойн стигна триседмично дъно в сряда след по-строгите коментари на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Цената на водещата криптовалута се понижи до $21 871 по време на търговията в Азия и това е най-ниското ѝ равнище от три седмици, показват данните на CoinDesk.

След спада, цената на биткойна се възстанови леко, достигайки близо $22 075, което е спад от 0,1% за денонощие.

Друга популярна криптовалута, а именно Етер, се намира на равнище от $1555 долара - ръст от 0,6%. Преди това обаче почти тества дъното от $1535.

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

По думите на най-известния инвеститор в света, криптовалутата няма "никаква уникална стойност"

На 7 март Джеръм Пауъл заяви, че централната банка е вероятно да увеличи лихвите с повече от предварително очакваното, предупреждавайки, че процесът на връщането на инфлацията до целта от 2% има още дълъг път.

Пазарът очаква 70% вероятност Фед да повиши лихвите с 50 базисни пункта по-късно този месец, повторно ускоряване на затягането след кратко занижение до 25 базисни точки през февруари, пише Bloomberg.

Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа, която е чувствителна към очакванията за лихвените проценти, премина прага от над 5% за първи път от 2007 година и може да нарасне допълнително до 5,655%.

Увеличаването на лихвите и доходността намалява апетита за рискови активи и може да направи по-трудно задържането на настоящата оценка на биткойн, посочват от QCP Capital. Според компанията цената на най-популярната криптовалута може и да падне под дъното от $15 480 долара през ноември 2022 година.

САЩ се прицелват във всяка криптовалута с изключение на биткойн: ще се получи ли?

САЩ се прицелват във всяка криптовалута с изключение на биткойн: ще се получи ли?

Председателят на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) иска криптовалутите да се разглеждат като ценни книжа