Цените на златото спадат в сряда сутринта на фона на някои растежа на долара и усилване на рискови очаквания заради новините от САЩ около бюджетния план от 3,5 трилиона долара.

Според данните за днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,74% или с 13,4 долара до 1795,1 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време спадна с 0,77% до 23,71 долара за тройунция.

Цената на златото се оттегли от психологически важното ниво от 1800 долара за унция на фона на известно поскъпване на долара. Доларовият индекс (валутният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се повиши с 0,14%, до 93,03 пункта, преди това показателят намаляваше в продължение на два дни. Скъпият долар прави златото по-малко достъпно при закупуването му от инвеститорите с други валути.

"Допълнителни признаци за напредък от близо 1 трилиона долара по инфраструктурните намерения на властите и одобрението от Камарата за бюджетен план от 3,5 трилиона долара биха могли да наклонят настроенията на пазара към рискови активи", коментират анализатори на IG, цитирани от Wall Street Journal.

Традиционно златото се счита за по-надежден актив, така че покачването на настроенията за риск възпира търсенето на благородния метал.

Камарата на представителите на САЩ одобри бюджетен план от 3,5 трилиона долара във вторник. Този план все още не е разгледан от Сената. В допълнение, инфраструктурният план за 1,2 трилиона долара, който вече беше приет от Сената, премина процедурно гласуване, но тепърва ще бъде финализиран от Камарата на представителите.

Основният фокус на пазарите тази седмица е върху икономическата конференция в Джаксън Хоул на 26-28 август. На събитието се очаква реч на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който може да изясни ситуацията с плановете на регулатора относно стимулиращите мерки и срока на съкращаване на програмата за обратно изкупуване на активи. Подобни коментари могат да повлияят на курса на долара, към който златото е чувствително.