SpaceX успя да транспортира астронавти в Космоса за първи път едва преди седмица, но създателят и изпълнителен директор на фирмата Илън Мъск не иска "компанията да почива на лаврите си".

Вместо това Мъск призова служителите на SpaceX да ускорят напредъка на следващата си генерация ракета Starship незабавно и засилено, написа той в имейл до служителите, съобщи CNBC.

Моля, считайте, че основният приоритет на SpaceX, с изключение на всичко, което би могло да намали риска за връщане на Dragon, сега е Starship, пише Мъск в писмото.

SpaceX не коментира съобщението на изпълнителния директор.

Космическата компания изкара в Космоса двама астронавти на NASA на 30 май - исторически първи полет с хора за SpaceX и решаваща крачка напред за космическата програма на САЩ. Ракетата на SpaceX Falcon 9 и капсулата Crew Dragon изнесоха астронавтите на орбита към Международната космическа станция. Както отбеляза Мъск, тази мисия продължава, като космическият кораб е готов да върне астронавтите на Земята през следващите няколко месеца.

SpaceX може да не стигне до Марс, докато Илън Мъск е жив

SpaceX може да не стигне до Марс, докато Илън Мъск е жив

Бизнесът на SpaceX за сателитен интернет няма да бъде отделян или листван

Ракетата Falcon 9, която изстреля астронавтите, е основата на бизнеса на SpaceX, като през последното десетилетие тя е изпълнила 85 мисии. Но Starship сега представлява възможността на SpaceX да бъдещо развитие - целта е да се спести разход от гориво, както и да се увеличи флота на Falcon 9. Идеята на Мъск е да превърне Starship в ракета изцяло за многократна употреба - съоръжението да бъде по-близо до търговски самолет и да има кратки срокове на изпълнение на полетите.

Когато Мъск показа прототипа на Starship миналата година, той каза, че тя се изгражда с цел да изстреля до 100 души наведнъж на мисии до Луната и Марс.

Досега програмата за развитие на Starship в Бока Чика, Тексас, претърпя четири драматични неуспеха. Въпреки че SpaceX постигна напредък във всяка итерация, най-новият прототип избухна малко след тест на двигателя на 29 май.

"Трябва да ускорим напредъка на Starship", призова Мъск в електронното си съобщение в събота.

Акцентът на Мъск върху Starship идва девет месеца след противоречив коментар на директора на NASA Джим Бриденстийн, точно преди SpaceX да разкрие най-новия прототип. Шефът на NASA заяви, че агенцията му иска "да види същото ниво на ентусиазъм" в SpaceX за пускането на астронавти на NASA, каквото е имало за програмата Starship, заявявайки, че е "време за доставка".

По онова време Мъск каза, че "ресурсите на SpaceX са изключително много" и са фокусирани върху довършването на развитието на космическия кораб Crew Dragon. Сега, като SpaceX пое първата част от ангажимента си да изведе космонавтите на NASA, Мъск насочва вниманието на компанията обратно към Starship.

SpaceX е събрал близо 1,7 милиарда долара от началото на 2019 година, като оценката й се е увеличила до около 36 милиарда долара според източници на CNBC. Компанията непрекъснато набира финансиране, след като разработи три амбициозни програми - космическия кораб Crew Dragon, интернет сателитите Starlink и масивната ракета Starship.

SpaceX направи най-дългия успешен тест на ракета, която ще превозва хора до Марс

SpaceX направи най-дългия успешен тест на ракета, която ще превозва хора до Марс

Ракетата Starhopper е прототип на усъвършенстваната Starship

Авиолифт до Тексас

SpaceX продължава да работи върху Starship в съоръжението си в Бока Чика, Тексас. В имейла си Мъск помоли служителите на SpaceX да "обмислят да прекарат значително време" в комплекса на компанията, за да помогнат за по-нататъшното ускоряване на развитието на Starship.

SpaceX има около 8 000 служители, повечето от които са в централата на компанията в Лос Анджелис, в нейните съоръжения в Кейп Канаверал, Флорида или близо до Остин, Тексас. И въпреки че SpaceX разполага с възможност да развива Starship в Лос Анджелис, в имейла си Мъск посочва, че компанията ще се стреми да стимулира служителите да се преместят от Калифорния и Флорида в Тексас.

"За тези, които обмислят да пътуват, ние винаги ще предлагаме специален самолет на SpaceX, който да превозва хора", написа Мъск.

SpaceX притежава и управлява поне един частен реактивен самолет. Но сегашното извънредно предложение за преместване в Тексас подчертава наистина колко решаващ за Мъск е проектът Starship.

Илън Мъск представи планове за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс

Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият кораб на SpaceX ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите