Илън Мъск е притеснен, че е възможно неговата космическа агенция SpaceX да не изпълни основополагащата си мисия да стигне до Марс, докато той е жив.

"Ако не подобрим темпото си на напредък, определено ще съм мъртъв, преди да отидем на Марс", каза 48-годишният Мъск по време на конференцията Satellite 2020, която се провежда във Вашингтон, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Tesla и на SpaceX заяви, че идва на конференцията директно от Тексас, където SpaceX работи над Starship - ракети от ново поколение, които трябва да се използват за евентуално транспортиране на хора до Марс. След това той сподели, че SpaceX се бави с графика си.

Илън Мъск представи планове за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс

Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият кораб на SpaceX ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите

Мъск коментира и друга тема - бъдещето на бизнеса на SpaceX за сателитен интернет - Starlink. Той категорично отрече, че космическата компания обмисля отделяне или пускане на борсата на Starlink.

Думите на Мъск идват, след като главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел каза на група инвеститори, че Starlink е "правилният вид бизнес" за подобен ход, пише CNN.

По думите на Мъск сега трябва да се мисли за това как Starlink да бъде направена печеливша, предвид провала на предишните усилия на други компании за изграждане на евтин сателитен интернет. В момента Starlink е съсредоточена върху бюджетното разполагане на хиляди малки спътници, които ще осигуряват интернет на цялата планета, добави той.

SpaceX започна да разполага сателитите си изключително и дори застрашаващо бързо - около Земята вече обикалят около 300 малки спътници. Целта е бизнесът да регистрира първите си клиенти в рамките на тази година.

Инвазивният подход на SpaceX обаче създава и притеснения, за които money.bg вече разказа на читателите си. 

Компаниите като SpaceX и стартъпа OneWeb, които се състезават в изстрелването на все повече сателити в Космоса с цел да създаване на интернет покритие на Земята, създава реална заплаха за натрупването на изключително голямо количество "космически боклук". А както вече знаем, космическият боклук вече е застрашително много. Останките застрашават както работещи сателити, така и изстрелването на бъдещи такива. 

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Вече се подготвят мисии за чистене на отломките от Космоса

Успехът на Starlink далеч не е гарантиран. Цената на изграждането и пускането на сателитите вероятно ще достигне до 10 милиарда долара, показва ранна оценка на компанията. Пред това Мъск да каже "мисията е изпълнена успешно" има и други, технически препятствия. Първото такова - как да се изградят достъпни приемници за потребителите. За да могат потребителите да се възползват от услугата, те ще се нуждаят от специални потребителски терминали в домовете и офисите си, които ще използват сложни антени.

Коментарите на Шотуел миналия месец дойдоха като изненада, защото Мъск многократно казваше, че SpaceX няма да бъде листвана. А подобни въпроси към служителите на компаниите, зад които седи Мъск, не са рядкост, предвид популярността на акциите на производителя на електрически автомобили Tesla.

Мъск също често казва, че не планира да пуска публично SpaceX, преди компанията не постигне най-амбициозните си цели, включително създаване на селище на Марс. 

От отвора на Мъск към коментара на Шотуел обаче не става ясно дали SpaceX някога няма все пак да помисли за отделяне на Starlink от ядрото, след което тя да бъде пусната публично. По думите на създателя на компанията сега SpaceX иска да докаже, че подобно сателитно покритие на Земята с интернет може да работи и да се предлага на потребителите на достъпна цена.

SpaceX изстреля за втори път 60 интернет сателита

SpaceX изстреля за втори път 60 интернет сателита

Проектът има за цел да осигури бърз интернет почти навсякъде по света