На фона на продължаващата вече близо две години пандемия все по-често си даваме сметка за важността на науката, на развитието на медицината и на инвестициите в производството на ваксини. И докато днес поради много и различни причини страната ни е далеч от световната сцена в създаването на лек срещу днешния бич на човечеството, това не винаги е било така.

Коя е най-използваната ваксина срещу Covid-19 и колко спечелиха фармацевтичните компании?

Коя е най-използваната ваксина срещу Covid-19 и колко спечелиха фармацевтичните компании?

Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските и фармацевтични производители в България, гостува в предаването Money.bg

Преди повече от век, през 1881 г., в Разград е открита първата в България лаборатория за производство на ваксина срещу вариола (едра шарка). Това се случва под ръководството на д-р Борис Абрамович Окс, разказа пред БТА д-р Дарина Колева, която е главен експерт в Държавния архив в Разград.

Това е страхотна иновация за страната ни, която бързо попада под прожекторите на световната медицина.

Кой е д-р Окс и как е създадена ваксината?

Д-р Окс е руски евреин, който получава медицинското си образование в Европа. От 1881 г. до 1883 г. е управител на болницата в Разград и окръжен лекар. Само три години след полагането на основите на Разградската болница през 1879 г., той открива към нея лаборатория за производство на противовариолна ваксина.

Създадената от лабораторията ваксина е наречена "Оспения телетник" и се добива от телешка лимфа и от телешки тъкани под прякото ръководство на доктора.

Сърбия ще произвежда китайската ваксина

Сърбия ще произвежда китайската ваксина

Ще бъде изграден нов завод

"Разградски окръг първи се възползва да има оспений телетник, който се откри във време на крайна нужда от ваксионна лимфа. Благодарение на обширната ваксинация тука се спря епидемията на едрата сипаница (Variola vera), за която подробно се рапортира в свое време", пише тогава д-р Окс.

За разлика от днес, през 1882 г. антиваксъри няма. След Освобождението българите са горди с развитието на медицината в страната и имат доверие на науката. Малко след създаването на българската ваксина са имунизирани 2809 души, от които 2357 са деца и 452-ма са възрастни. Това е огромен брой за онова време.

Унгария е първата страна в ЕС, одобрила руската ваксина Sputnik

Първа страна в ЕС одобри руската ваксина Sputnik

Вече е подписано споразумение между двете държави

Доставените ваксини за болниците в Русе, Силистра, Велико Търново, Севлиево, Шумен, Елена, Видин и Кюстендил през тази година са 4853.

Благодарение на ваксината България предотвратява епидемия от едра шарка

Успехът на ваксинацията е категоричен. С лимфа достига 74 процента, а с детрит - 90 процента. Епидемията от вариола в Разградски и Севлиевски огръг е предотваретена. И това не е всичко. Българската лаборатория на д-р Окс изпраща лимфа и детрит и извън пределите на Княжество България - в Източна Румелия.

"В началото на 1883 г. става ясно, че лабораторията не може да продължи работата си в Разград, защото телетата не достигат. През септември същата година лабораторията на д-р Окс е преместена във Варна и с това приключва изключително успешният разградски период на д-р Борис Абрамович Окс", завършва разказа си д-р Дарина Колева.

През 1903-а година ваксинацията срещу едра шарка в България става задължителна

Страната ни е сред първите, които налага задължителна имунизация на населението. И сред първите, победили смъртоносната заразна болест. Едва през май 1980-а година Световната здравна организация (СЗО) обявява пълна победа над едрата шарка.

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Това става ясно от анализ въз основа на изчисления върху отчетите на компаниите

Още през 1928-а година в България е обявено, че "болестта вариола официално е победена".

Днес, близо век по-късно, страната ни разработва българска ваксина срещу Covid-19. Нейният прототип вече е готов.

Ваксината не е нито на принципа на РНК, нито на векторните ваксини. Има вариант дори да се впръсква, вместо да се инжектира. Учените се стремят ваксината да стане по-универсална и да може да се използва и при други вируси. Тепърва обаче ваксината трябва да бъде тествана върху хора.

Пандемията направи богатите по-богати, а бедните още по-бедни

Пандемията направи богатите по-богати, а бедните още по-бедни

Според проучване