Blue Origin - предприятието в космическата индустрия, основано от създателя на Amazon Джеф Безос - изстреля своята ракета за космически туризъм до края на земната атмосфера. Стартирането се проведе от тестовия терен на компанията в Западен Тексас, пише CNN.

Това е 13-ия тестов полет на ракетата New Shepard, като компанията все още няма разрешение да лети с хора на борда. Blue Origin има амбициите да изпраща клиенти на кратки разходки до ръба на космоса, но компанията все още не е започнала да продава билети. Цената също не е обявена, но едва ли ще е достъпна за всеки.

Космическият елелктромобил на Tesla и SpaceX се приближи за първи път до Марс

Космическият елелктромобил на Tesla и SpaceX се приближи за първи път до Марс

Oт превозното средство Червената планета вече не се вижда като точка

По време на излъчване на тестовия полет изпълнителният директор на Blue Origin Боб Смит каза само, че компанията е "много близо" до това да лети с хора.

Новият Shepard се състои от двa сегмента - малка капсула с форма на купол със големи правоъгълни прозорци и ракетен усилвател с височина 18 метра, който изстрелва капсулата със скорост до три пъти по-голяма от скорост на звука.

Капсулата е проектирана така, че да се изкачи на около 100 километра височина, където може да прекара няколко минути в безтегловност, преди да бъде върната на Земята с парашут.

New Shepard също така провежда множество експерименти за NASA по време на тестовото си изстрелване. Blue Origin проектира и много по-голяма ракета, наречена New Glenn, с която компанията се надява да доставя товари и сателити в орбита.

Virgin Galactic направи нов успешен тестови полет с космическия си кораб Unity

Космическият туризъм идва: Virgin Galactic направи нов успешен тест с космическия си кораб Unity

Компанията планира да започне търговска дейност догодина

Въпреки всички планове на Blue Origin за футуристични космически технологии, компанията често се разглежда като аутсайдер в индустрията, където SpaceX на Илън Мъск доминира. Докато компанията на Безос, основана през 2000 година, никога не е изпращала хора в космоса и не е пускала ракета в орбита, SpaceX - която е по-млада с две години - изстрелва масивни партиди сателити и вече е изпращала астронавти до Международната космическа станция.

Ръководството на Blue Origin обаче казва, че всичко всичко върви по план. Талисманът на компанията - костенурка, е предназначен да символизира нейната отдаденост да върви толкова бавно, колкото е необходимо, за да постигне целите си.