Нарастващото негодувание срещу безкешовите магазини не забавя растежа в индустрията за дигитални плащания, възлизаща на 95 трилиона долара.

Въпреки че някои градове в САЩ се опитва да защити потребителите с ниски доходи, като забранява на магазините и ресторантите да не приемат физическа валута, дигиталните плащания се увеличават все повече по целия свят. Индекс на Citigroup, който измерва готовността на 84 страни да приемат електронни плащания, се е увеличил с 5,5% през последните пет години, се казва в доклад на банката тази седмица, цитиран от Bloomberg.

"Това е история за две различни философии. Ситуацията в Съединените щати е много по-различна от ситуацията в чужбина, казва Джеф Слоун, главен изпълнителен директор на Global Payments. "Повечето правителства извън Съединените щати наистина са фокусирани върху цифровизацията."

Компанията на Слоун е една от многото, които са се възползвали, тъй като страните насърчават електронните плащания, за да проследяват по-добре потока от пари в рамките на своите граници и да събират повече данъци. Увеличение с 10% на използването на дигитални пари ще доведе до увеличаване на потребителските разходи в размер на 150 млрд. долара, установява Citigroup. Междувременно правителствата ще съберат още 100 млрд. долара допълнителни данъци с увеличената цифровизация на плащанията.

Шестият най-голям град в САЩ забрани да се плаща само с кредитни карти

Шестият най-голям град в САЩ забрани да се плаща само с кредитни карти

Филаделфия е против безкасовата политика на търговските обекти

Отхвърлянето н акеша е доказано благоприятно за платежните компании. Акциите на Mastercard са нараснали с 38% през изминалата година, а на Visa с 32%, в сравнение с 15-процентното увеличение в индекса на информационните технологии в S&P 500. Платежните мрежи са с ръст от повече от 1000% през последното десетилетие, повече от два пъти по-голям ръст от информационния технологичен индекс и три пъти по-голям спрямо S&P 500.

Но в САЩ политиците предупреждават, че тенденцията ще маргинализира жителите в неравностойно положение - тези, които нямат средства за поддържане на банкова сметка и нямат достъп до електронни плащания - пазар, който се оценява на 95 трилиона долара в световен мащаб. През февруари Филаделфия забрани дискриминацията срещу клиенти, които искат да използват пари в брой, а законодателите в Сан Франциско и Ню Йорк обмислят подобни мерки.

Огромната реакция предизвика предупреждения от компании, включително Amazon. Гигантът на търговията на дребно заплаши градските власти на Филаделфия, че няма да доведе магазините си Amazon Go, които нямат касиери, в района, ако бъде приет закона, забраняващ безкасовите магазини.

Конфликтът е в ранните си дни: по-голямата част от магазините и ресторантите в САЩ все още приемат физическа валута, а паричните средства продължават да бъдат най-често срещаният начин за плащане в страната, представляващи 30% от всички транзакции, според Федералния резерв и проучване от 2018 г. За личните транзакции използването на пари в брой е по-близо до 39%, установява централната банка.

"Бих казал, че ние сме всичко друго, но безкешови," казва Лу Зуравски, който ръководи практиката за консултации на дребно в платежната компания ACI Worldwide. Светът се движи към по-малко кеш, но едва ли в този живот ще станем свидетели на края на кеша"

Всъщност използването на пари в брой остава най-често използвано в целия свят. В Western Union, най-големият бизнес на световния паричен трансфер, повечето сделки все още се извършват брой, казва главният изпълнителен директор Хикмет Ерсек.

"Нашите клиенти предпочитат пари в брой", казва Ерсек. "По-голямата част от парите, които изпращаме в световен мащаб, са средно около 300 долара и се използват за незабавни разходи."