Производителят на компоненти за автомобилната индустрия Kyungshin Cables, който е доставчик за лидери в сектора, като Volkswagen и BMW е готова със завода си в Сърбия.

През март компанията обяви, че ще изгради фабрика за кабели за зареждане в град Смедеревка Паланка, който се намира в западната част на съседката ни. Тогава стана ясно, че дружеството ще инвестира 20 милиона евро и ще наеме 700 души в сръбската си база.

Според думите на кмета на града Никола Вучен вложението в строежа на завода е било по-голямо, а броят на работните места, които ще бъдат отворени, надвишава първоначално обявеният.

Той коментира, че в изграждането на фабриката са били инвестирани 25 милиона евро, а работата там трябва да започне до август 2021 година. Междувременно там трябва да бъдат наети 1000 работници.

Kyungshin Cable е част от Kyungshin Group, която прави електрически компоненти за автомобилната индустрия. Основно тя е доставчик на кабели за марки като Hyundai, Kia, Volkswagen, Ford, Volvo и BMW.

Междувременно през тази седмица стана ясно, че японският лидер Nidec обяви, че планира мащабна инвестиция в завод за мотори за електромобили в Сърбия.

Преди два дни от японското издание Nikkei посочиха, че вложението ще бъде в размер на 1,9 милиарда долара. Това ще бъде най-големият производствен хъб за компанията в Европа.

Nidec планира да инвестира $1.9 милиарда в завод за мотори за електромобили в Сърбия

Японски гигант инвестира $1.9 милиарда в завод за мотори за електромобили в Сърбия

Фабриката ще бъде най-големият производствен хъб на компанията в Европа