Въпреки напредъка на технологичния сектор в Европа, хората продължават да свързват новите технологии с Америка. От технологичния бум на Силициевата долина произлязоха световни брандове като Apple и Intel и в продължение на много години това беше адресът на почти всеки голям стартъп. Областта стана място, асоциирано с това, че всички гении се стичат там, за да подобрят живота си и банковите си сметки и съответно водещите рискови фондове се струпваха около тези компании, пише Entrepreneur.

През това време обаче не означава, че не са се зараждали иновации извън американските граници. Това споделя Даниел Корски, бивш съветник на Дейвид Камерън, съосновател и главен изпълнителен директор на PUBLIC, компания за рисков капитал, фокусирана върху подпомагането на технологичните стартъпи, целящи подобряване на публичните услуги. Той посочва Spotify, Skype, Adyen Graphcore, Monzo и Deliveroo, които се появяват и постигат успех в Европа. Успешните истории около тях започват малко по малко да променят разбирането, че Америка трябва да е родното място на най-добрите технологии.

Компания за рисков капитал търси стартъпи в Европа с помощта на изкуствен интелект

Компания за рисков капитал търси стартъпи в Европа с помощта на изкуствен интелект

Технологията помага да се отсеят компании, отговарящи на определени критерии, които търсят инвестиции

Естествено няма спор, че тя продължава да играе огромна роля в разработването на инструментите на бъдещето, но и в много райони в Европа потокът от рискови капитали все повече се увеличава и т.нар. компании еднорози и IPO-та стават все по-често срещани в определени пазарни сегменти.

Наред с процъфтяващия пазар на иновативните финтех компании (FinTech), тези ориентирани към модата (FashionTech), има и друг сегмент, където Европа се отличава и това са тези, насочени към повишаване на ефективността и дигитализацията на вътрешните операции на правителствата (GovTech). От безконтактни устройства за дарения свързани с инициативи към бездомните хора, приложения за съобщения за лекари или ботове за защита на данните, GovTech се фокусира върху подпомагането на обществените услуги да работят по-добре и да са максимално удобни за гражданите. Това е един от най-бързо развиващите се сектори в технологиите. В момента се оценява на 400 милиарда долара в световен мащаб, а в Обединеното кралство се очаква да достигне 20 милиарда британски лири през 2025 г.

Великобритания  е дом на  1/3 от технологичните стартъпи с пазарна оценка $1 милиард в Европа

Великобритания е дом на 1/3 от технологичните стартъпи с пазарна оценка $1 милиард в Европа

В страната се основават успешни компании с все по-бързи темпове

Бумът в тази област е логичен. Европа има утвърдена история в предоставянето на обществени услуги, което ѝ дава уникални предимства, когато става въпрос за създаване на социално насочени иновации. Това е нещо, с което Силициевата долина трудно ще се съревновава.

Европа има и други характеристики, които я правят идеален център за иновациите в областта на GovTech. Политическата ѝ история сочи, че е успяла да постигне по-равномерен баланс между големите технологии и правителствата, в сравнение с технологичните супер сили на Америка и Китай. При тях, от една страна вече видяхме проблемите, които възникват от недостатъчно контролирания сектор на големите технологични компании (особено около политиките за поверителност), както и подходът, при който единствено правителството диктува правилата и който също не е ефективен.

Правителствата не разполагат с пъргавината, капацитета и ресурсите, за да огласят иновациите на частните фирми и тяхното усвояване на нови продукти и инициативи. Европа например избягва да застава в крайни позиции като се опитва да създава такава среда, в която гражданите не са настрана, докато се внедряват технологичните иновации.

Toва не е само на теория: европейските стартъпи вече го доказват и показват на света как трябва да се развива GovTech. Например във Великобритания стартиращите компании работещи в тази посока сключват успешни партньорства с държавните органи. Тук може да се посочи Adzuna, която спечели договор на стойност 5,8 милиона британски лири с британския департамент по труда и пенсиите, за подобряване на услугите свързани с търсене на работа. От платформи, които пестят милиони на системата за национално здравно обслужване на страната до приложения целящи ангажирането на гражданите по определени теми, предприети от ЕС, става ясно, че Европа върви към това да стане център за развитие на GovTech.

Европейските стартъпи настигат американските през 2018 година

Европейските стартъпи настигат американските през 2018 година

По един важен фактор

Може да посочим и пример от България като мобилното приложение Civi, чиято цел е да решава градските проблеми. Чрез него може да бъдат пускани жалби или оплаквания само с един клик и те да бъдат придвижвани към съответната община. Трябва да се избере категория на проблема, за който ще се сигнализира, правят се няколко снимки, записват се данните на изпращача и операторите предават и филтрират сигналите, които се преобразуват в официални жалби като след това се осведомява за тяхното входиране.

Не трябва да забравяме обаче, че трудно може нещо да бъде успешно, ако не му се отделя нужното внимание. В тази връзка Европа все още няма определена рамка за подкрепа на стартъпите и докато това не бъде решено, вероятно ще ѝ бъде трудно в борбата с конкурентите в различните пазарни сегменти. Някои от правителствата предприеха определени действия в тази посока като например Франция, където президентът Макрон обяви нов фонд за рисков капитал от 5 млрд. евро, за да се подпомогне растежа на френските стартиращи компании. Насърчаващите инвестиции на всеки етап на финансиране, правилната регулация и помощта за нововъзникващите фирми са част от начините, по които те могат да бъдат подпомагани в рамките на Европа. Те са от решаващо значение, ако искаме европейското общество и икономика да извлече ползите от развитието на технологиите.