Разследване е започнато срещу германска производствена компания по съмнение, че предприятието е излъгало легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет да плати четири пъти повече за бизнеса, като е фалшифицирало поръчки и фактури, пише The Guardian.

През февруари 2017 г. подразделение на Berkshire Hathaway Inc. плаща €800 млн., за да придобие Wilhelm Schulz - семеен производител на неръждаема стомана със завод в Крефелд, Германия. Бъфет, четвъртият най-богат човек в света, рядко пристъпва в света на по-малките семейни компании.

През май същата година анонимен източник праща сигнал на американската компания, която започва да се пита дали ключови документи не са били фалшифицирани, за да създадат впечатлението за успешен бизнес.

На 9 април арбитражен съд в Ню Йорк решава, че германската компания систематично е подвела инвеститорите и след това е опитала да покрие следите. В своето решение съдът излага мнение, че всички доказателства посочват измама.

Вътрешни документи, цитирани от германския вестник Handelsblatt, подсказват, че някои от служителите на Wilhelm Schulz са надували изкуствено печалбата, като са сканирали писма от трети компании и са създавали неверни поръчки и фактури. Засега има информация за поне 47 такива случая.

Съдът се съгласява с компанията на Бъфет, че германският бизнес не струва повече от €157 млн. и ѝ нарежда на Шулц да покрие разликата. След решението на съда в САЩ, в Германия започва и разследване от държавната прокуратура.

Бъфет има свободни $137 милиарда за сделки. Кои са най-големите му придобивания досега?

Бъфет има свободни $137 милиарда за сделки. Кои са най-големите му придобивания досега?

Berkshire Hathaway разполага с тази огромна сума кеш, но все още изчаква подходяща оферта