Единствената българска атомна електроцентрала АЕЦ "Козлодуй" затвори 1000-мегаватовия си 6-и блок, след неядрен технически проблем с охладителната система на генератора. Това се случи в 21.00 часа местно време миналата събота, съобщиха от оператора на централата.

"Няма отклонение от нормалните нива на радиация в централата и се работи за възстановяване на нормалната работа на блока", съобщиха от ядрената централа, като подчертаха, че повод за притеснения няма, защото не съществува риск от изтичане на радиация.

"За страната ни със сигурност ще има финансови загуби и въпреки че те изглеждат големи, са преодолими", заяви за Money.bg енергийният експерт Иван Хиновски.

Снимка 535975

Източник: БГНЕС

Финансовите загуби

Все още няма данни точно колко ще бъдат финансовите загуби от спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", това трябва да стане ясно през следващите дни. Според различни информации, има вероятност те да бъдат в порядъка на 7 милиона лева дневно.

Според Иван Хиновски "загубите ще се изчисляват въз основа на пропуснати ползи.

"Това, че не се продава в момента електроенергията от 6-и блок нито на вътрешния пазар, нито за износ, няма как да не генерира финансови последствия за ядрената ни централа. Това са 300-400 лева на мегаватчас. Въпреки това, подчертавам, че такива аварии са нормални, не са нещо необичайно, а загубите могат да се преглътат" допълни Хиновски.

Работещата с АЕЦ "Козлодуй" Westinghouse сменя собственика си срещу $8 милиарда

Работещата с АЕЦ "Козлодуй" Westinghouse сменя собственика си срещу $8 милиарда

В началото на 2020 година американската компания сключи договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на V и VI блок

Причина за аварията е теч при охлаждането

На база на много тестове и анализи вече са елимирани много хипотези, като към момента е останала една, заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг на 1 ноември след инспекци в централата и среща с ръководството й.

"Колегите вече отстраняват проблема. Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят. Те не са дефектирали, колегите за пръв път срещат такъв проблем. Те са нови и сменени, ще видим дали след тестовете новите уплътнения ще даде ефект", коментира Христов.

Припомняме, че блок 6 на централата беше изключен в края на септември за ремонт, включващ мерки за повишаване на безопасността и осигуряване на дългосрочна експлоатация на блока. Реакторът беше презареден със свежо ядрено гориво.

АЕЦ Козлодуй ЕАД е сред най-големите компании в Югоизточна Европа.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Предстои презареждане на реактора със свежо ядрено гориво