Предстоящото излитане в орбита на един от най-богатите хора на Земята се оказва твърде голяма хапка за застрахователите, които не са готови да оценят риска нито на Джеф Безос, нито на неговите колеги - космически пътешественици. Главният изпълнителен директор на Amazon, търсач на силни усещания през целия живот, се надпреварва с Илон Мъск и Ричард Брансън, за да стане първият милиардер, прелетял над земната атмосфера.

И докато застрахователите са добре известни с това, че обикновено предлагат покритие дори за най-странните рискове, разбира се на подходящата цена, те все още не смеят да застраховат евентуалните аварии в космоса.

"Космическият туризъм представлява значителен риск и все още не е проблем, за който застрахователите да мислят. Просто защото все още е изключително рядко човек, който не е професионален астронавт да пътува в космоса". Това заяви говорителят на Института за застрахователна информация в САЩ - Майкъл Бари.

Неизвестен човек плати $28 милиона място за първия полет на Blue Origin до Космоса

Неизвестен човек плати $28 милиона място за първия полет на Blue Origin до Космоса

На 20 юли той ще пътува в компанията на Джеф Безос и неговия брат

Днес в Америка съществува пазар на стойност около 500 милиона долара за застраховане на сателити, ракети и безпилотни космически полети, но няма законови изисквания за основания от Безос оператор Blue Origin.

"Не ни е известен случай, в който някой да е застрахован срещу туристически инциденти космоса", подчерта пред Reuters Нийл Стивънс, който е старши вицепрезидент по авиацията и в Марш - най-големият застрахователен брокер в света.

Ако приемем, че Безос ще напусне Земята през юли, така както е планирано, той и останалите астронавти на космическия кораб New Shepard на Blue Origin ще прекарат няколко минути на 100 км. над Земята в капсула с размер на камион. След това ще трябва да се върнат .

Към момента единствената компания, която лети с хора под орбита от 60-те години на миналия век насам е Virgin Galactic. Всички нейни пътувания са били тестови, докато през 2014 г. опит за реален полет води до смърт.

Blue Origin обаче е извършила 15 безпилотни суборбитални полета без никакви грешки, показват данните на Seradata SpaceTrak.

Колко рисково е пътуването на Безос до Космоса?

Колко рисково е пътуването на Безос до Космоса?

Как ще протече то

Цената на риска

Да се ​​застраховаш в космоса не е нещо ново. НАСА и САЩ като цяло не купуват покритие на отговорност, като правителствените изстрелвания са основно застраховани от данъкоплатците. Астронавтите на НАСА отговарят на условията за държавни програми за животозастраховане. Те участват в мисии, финансирани от правителството и са внимателно подбрани със своите знания, умения и тренировки.

Космическите туристи обаче получават само няколко дни обучение за кратък полет или няколко месеца за пътуване до Международната космическа станция. Съответно, това представлява сериозен риск, които застрахователите все още не се наемат да предприемат.

Blue Origin обяви, че участниците в космическия полет ще получат обучение в деня преди изстрелването, включително подробни инструктажи за безопасност, симулация и инструкции за действия при непредвидени ситуации. Това определено не е достатъчно за застрахователите, които до един са категорични, че не могат да понесат отговорността в случай на смърт на застрахован от тях пътник по време на полет.

Все още е рано, но покритието за космически туристи ще стане реално. Просто тези полети трябва да зачестят. А дотогава не ни остава нищо друго освен да стискаме палци всичко да премине гладко.

Джеф Безос ще лети в Космоса през юли

Най-богатият човек в света ще лети в Космоса през юли

На 52-рата годишнина от кацането на Аполо 11