Четвъртият месец на годината се отличава най-вече с повишение на температурите и настроенията на финансовите пазари. След традиционно волатилния месец март, инвеститорите започват да се подготвят за предстоящите летни месеци.

Сега ще разгледам някои интересни според мен инвестиционни алтернативи, на база на историческото представяне и сезонността на активите. Разбира се, още от самото начало ще припомня, че това не е съвет за покупка, или продажба на активи, както и че историческото представяне на един актив не е гаранция за бъдещото му такова.

Злато, сребро и други благородни метали

След един много лош месец за благородните метали, април може и да е добър за този инвестиционен клас. Иначе, по традиция март е един от най-слабите месеци на годината за благородните метали и също така и един от най-добрите моменти за покупки, след по-сериозни корекции.

Среброто поевтиня с около 3% през третия месец на годината, докато златото загуби около 2% от стойността си. Или имаме много добра основа за дълги позиции, след една по-сериозна корекция.

В исторически план, март е бил един от най-добрите моменти за покупка на злато. Това е и единствения месец с отрицателна средна доходност за "жълтия метал" от 1975-та година насам. Средно златото е губило 0.98% през третия месец на годината. А този март, загубата му бе двойна...

Основната причина за поевтиняването на благородните метали - поскъпването на долара, както и намаляване на търговското напрежение между САЩ и Китай. Това - в противовес на потвърждаване на позицията на Фед, че няма да видим скоро повишение на лихвите, фактор, който би следвало да подкрепя цените на благородните метали.

Иначе, от историческа гледна точка, април не е кой знае колко ползотворен за златото и среброто. Двата метала бележат средно изменение съответно от 0.4% и нулева промяна.

Акции на БФБ

В исторически план, март е носил средна загуба за инвеститорите в размер на 1.8%, очертавайки се, като един от най-волатилните месеци през годината. А традиционно тази волатилност до голяма степен е свързана именно с едно от двете годишни ребалансирания на родните индекси, което се случва през март.

Иначе, този март донесе отново волатилност за индекса, но в крайна сметка, той приключи третия месец на годината с минимален спад.

Оказва се, че четвъртият месец на годината традиционно е благосклонен за инвестиращите на БФБ. Средно за този период, индексът на сините чипове SOFIX бележи повишение от 1.8%.

Иначе, колебанията през четвъртия месец на годината не са кой знае колко големи. Най-голямото понижение на SOFIX откриваме през април на 2008-ма година, когато показателя губи 9.3% от стойността си. Най-големият му ръст пък, откриваме през април на следващата година, когато показателя добавя 28.8% от стойността си.

От последните 17 години, повишение бележи индексът през горе долу половината от случаите - в осем, а загуба - в останалите девет.

Можем да посочим доброто представяне на SOFIX през последните две години през април, когато той се повишава съответно с 4 и 1.5%. Дали индексът ще последва добрия пример обаче, предстои да разберем.

Щатските индекси

В основата на правилото "продавай през май и си почивай" относно щатските индекси стои именно доброто представяне на щатските индекси през април. Средното повишение на S&P 500, през четвъртия месец на годината е в размер на 1.3%, за периода между 1929-2019 година.

На практика април е втория най-добър месец за щатските индекси, след юли. Доходността му е равна с тази през декември и малко над средното повишение на индекса от 1.2% през януари.

Щатският индекс се е понижавал едва в 33 от последните 91 години, което е втория най-малък брой, след декември, с понижение едва в 25 от случаите. Така че за инвеститорите може и да предстои добър април, а защо не през него да видят тест на историческия връх от септември, който е само на около четири процента...

Ужасен месец за долара

Ако разчитате на сезонност при вземане на инвеститорски решения, то април обикновено е ужасен месец за щатския долар.

Това е много добра новина за инвеститорите, особено след едно изключително силно представяне на долара, през последните месеци, което кара много трейдъри да поглеждат към неговото скъсяване.

Иначе, в исторически план най-силно спрямо долара се е представял британския паунд. За годините между 1996 и 2015-та паундът е поскъпвал най-много спрямо долара именно през април.

Нещо повече, паундът е поскъпвал спрямо долара през всяка от 11-те години за разглеждания период. Трябва да отбележим, че последните три години в известна степен са изключени от това правило, като причината за това най-вероятно може и да се търси в BREXIT и неговата неопределеност. И все пак добре е да имате едно наум.

Доларът е слаб и спрямо еврото, макар и април да е третия най-добър месец за единната валута през годината. С по-добро представяне в исторически план, за разглеждания период, се отличават единствено септември и декември.

Биткойнът

Изминалата година бе ужасна за инвеститорите в криптовалути. С едно изключение обаче... И то по случайност се оказа през месец април. В четвъртия месец на миналата година, биткойнът поскъпна с 33%, което бе най-много за годината и един от двата месеца, в които най-голямата и стара криптовалута отбеляза положителна доходност за инвеститорите. Случайност? Напълно възможно...

Връщайки се година по-рано обаче, биткойнът отново бележи изключителен април, когато добавя над 77% към стойността си. Разбира се, точно тогава стартираха горещите времена за криптовалутите, а един биткойн се търгуваше при нива от под 1 000 долара.

Инвеститорите в криптовалути, могат искрено да се надяват, че историята ще се повтори.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи