Германското министерство на икономиката подготвя национализацията на петролната компания Rosneft Deutschland. Все още обаче страната не е взела решение кога и дали да се осъществи този ход, пише Reuters, цитирайки бизнес изданието Handelsblatt. По информация на медията, правителствени кръгове са казали, че руската група "Роснефт" е била официално включена в съответното изслушване в понеделник. Въпросното изслушване предхожда национализацията и е част от официалната процедура, която федералното правителство иска да следва.

Постоянното разширяване на съществуващата доверителна администрация, управляваща компанията, обаче вече не се счита за подходящо средство. "Роснефт Германия" е изцяло собственост на руската "Роснефт Груп". Според политически анализатори министерството си поставя за цел да сложи край на безизходица, която продължава от месеци.

Германското икономическо министерство постави "Роснефт Германия" под попечителство през септември 2022 година. Федералната мрежова агенция пое ролята на попечител в съответствие със Закона за енергийната сигурност (EnSiG).

Начело на "Роснефт" застава ... бивш министър на Катар

Начело на най-голямата руска петролна компания застава ... бивш министър на Катар

Има и други промени по "върховете" на компанията

Според EnSiG попечителството е валидно шест месеца и след това трябва да бъде удължено. Следващото удължаване предстои през март. Но дотогава федералното правителство иска да е изяснило нещата, отбелязва немското бизнес издание.

По данни от 2022 година, Роснефт Германия отговаря за около 12% от капацитета за преработка на нефт в страната. Това прави корпорацията една от най-големите нефтопреработвателни компании в Германия.

Германия поема контрола върху "Роснефт Германия"

Германия поема контрола върху "Роснефт Германия"

Eнepгийният регулатор в страната призова индустриалните потребители да намалят потреблението си на газ