Санкциите, замразяването на активи и изтеглянето на международни компании удрят руската икономика, а Москва остава, общо взето, само с един съюзник, но достатъчно голям: Китай.

Финансовият на министър на Русия Антон Силуанов заяви, че партньорство с Китай "ще ни позволи да поддържаме постигнатото от нас сътрудничество и не само да го поддържаме, но и да го увеличаваме в среда, в която западните пазари се затварят".

В някои от коментарите на Пекин относно санкциите, китайският външен министър Уан И заяви, че "Китай не е страна по отношение на кризата и не иска санкциите да засягат Китай".

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Забраните включват и износ от ЕС за Русия на луксозни стоки, вкл. бижута

Колко и как може да помогне Китай на Русия, за да смекчи икономическата болка на страната?

По думите на Максимилиан Хес от Института за изследване на външната политика Централна Азия, Китай може да помогне на Русия, но би рискувала големи санкции срещу себе си.

Като се има предвид несигурното състояние на китайските пазари през последните няколко седмици, на фона на растящата инфлация и ново огнище на Covid-19 в страната, "може и да не е най-добрият момент за това", заявява Хес.

Преди инвазията на Русия в Украйна Пекин и Москва обявиха стратегическо партньорство, което според тях има за цел да противодейства на влиянието на САЩ, а на 7 март външният министър на Китай нарече Русия "най-важният стратегически партньор на страната си".

"Без значение колко опасен е пейзажът в международен план, ние ще запазим стратегическия си фокус и ще развиваме китайско-руско партньорство, каза външният министър на страната Уан И.

Въпреки, че китайското правителство изрази "загриженост" от конфликта в Украйна, то отказа да го нарече инвазия или да осъди Русия, като до голяма степен стои зад позицията на Москва за войната.

"Китай обича да създава проблеми на Запада. Освен това може да се възползва от позицията си да купува руски петрол, газ и други стоки на намалени цени", смята Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank.

Русия е изгубила достъп до резерви от $300 милиарда заради санкции

Русия е изгубила достъп до резерви от $300 милиарда заради санкции

Заради замразените средства Русия има проблеми с плащането на определени задължения

До каква степен Китай ще подкрепи Москва и ще играе ключова роля в бъдещето на руската икономика?

Китай е най-големият експортен пазар на Русия след Европейския съюз. Търговията между Китай и Русия достигна рекордните 146,9 милиарда долара през 2021 г., което е ръст от 35,9% на годишна база, според китайската митническа агенция.

Руският износ за Китай е на стойност 79,3 милиарда долара през 2021 г., като делът на петролът и газът е 56% от целия износ. Вносът на Китай от Русия надхвърли износа с над 10 милиарда долара миналата година.

Русия може да се възползва от Китай като по-голям алтернативен пазар за своя износ на суровини и канал за заобикаляне на западните санкции.

Групата на Г-7 може да наложи сурови санкции на всеки, който подкрепя Москва. Но проблемът е, че китайската икономика е втората по големина в света и е ключова част от глобалните вериги за доставки и оказва влияние върху световните пазари. Всяко санкциониране на Китай би оказало ефект и на Запада.

Китай обмисля покупки на дялове в „Газпром“ и „Русал“

Китай обмисля покупки на дялове в „Газпром“ и „Русал“

Това може да стане чрез държавни китайски компании

В началото на март председателят на китайския банков регулатор Гуо Шуцин обяви, че Китай се противопоставя на "едностранните" санкции и че ще продължи нормалните търговски отношения със засегнатите страни.

Китай все още може да търгува с руски фирми в рубли и юани чрез руските банки, които все още не са санкционирани, но по-голямата част от тази търговия - включително 88% от руския износ - все още се фактурира в долари или евро.