След като дълго време е под пълната власт на геополитическите сили, Унгария на Виктор Орбан се стреми да създаде своя сфера на влияние.

Властта на Орбан в собствената му страна е сигурна след 3 последователни убедителни изборни победи и нарастваща група от антиимигрантски настроени съмишленици сред държавните лидери в Европейския съюз.

Без да се притеснява от мащабните улични протести в Будапеща, унгарският премиер отстоява марковата си на нелиберална политика на Балканите. Тя е подкрепяна от кохорта от компании водени от съюзници с проекти за международно разширяване, които често са във взаимноизгодна връзка с политиката, пише Bloomberg.

Унгарците протестират срещу "робския" трудов закон на Орбан. Той обвинява Сорос

Унгарците протестират срещу "робския" трудов закон на Орбан. Той обвинява Сорос

Работодателите могат да задължат служителите си да работят по още 1 ден седмично, без да е ясно кога ще им го платят

"Той разширява влиянието си и чрез икономическата сфера. Можете да видите рецепта за завладяване на държавата и за авторитарно управление", казва Соня Стоянович Гайч, ръководител на Белградския център на Института за политика за сигурност.

Благодарение на политическите съюзи и бизнес сделките, от медиите до строителството и банковото дело, Орбан има извънредна роля в най-нестабилния регион в Европа, където се сблъскват интересите на Русия, Европа и САЩ, а Китай и Турция също търсят влияние.

Влиянието му стана очевидно през миналия месец, когато бившият лидер на Република Македония Никола Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария.

Виктор Орбан спаси от затвора близкия си съюзник Никола Груевски

Източник: EPA/БГНЕС

Виктор Орбан спаси от затвора близкия си съюзник Никола Груевски

Македония, бившата югославска република, която е бойно поле за интересите на световните сили, е сред държавите, където унгарското влияние е най-директно. С подкрепата на осъдения бивш премиер Никола Груевски и медиите, свързани с близкия му съветник Арпад Хабони, Орбан се опитваше да наложи политики, подобни на тези на управляващите в Унгария. В крайна сметка те се провалиха и Груевски беше победен от съперник, който ускори интеграцията на страната в ЕС и НАТО, ядосвайки Кремъл.

В друга страна от бивша Югославия - Словения предпочитаният от Орбан Янез Янша спечели най-много гласове, но в крайна сметка не успя да сформира правителство, което показа границите на унгарското влияние.

Орбан все още държи много лостове за влияние в Западните Балкани, където страните все още не са се присъединили към ЕС и искат да имат партньор в лицето на държава-членка.

По-непосредствената цел за унгарския лидер е да обедини силите, които се подчиняват на антиимигрантската му реторика за изборите за Европейски парламент през следващата година, ограничавайки влиянието на основните политически групи на блока.

"Орбан също се стреми да затвърди позицията си за бъдещи битки в Европейския съюз", смята Зарко Пуховски, професор по политически науки в Загребския университет.

Ловни полета

Унгарското правителство и съюзните му компании инвестират активно в съседните държави

Източник: Bloomberg

Унгарското правителство и съюзните му компании инвестират активно в съседните държави

Балканите отдавна са ловни полета за унгарските компании. Инвестициите, свързани с обкръжението на Орбан, са в допълнение към традиционните бизнес връзки, които също се разширяват.

Най-голямата унгарска банка OTP Bank, чиито председател поддържа сърдечни отношения с Орбан, купува кредитори в бивша Югославия и в България. Петролната и газова компания MOL води продължителен правен и управленски спор с правителството в Загреб, свързан с неговото дъщерно дружество INA в Хърватия, с активна подкрепа от администрацията на Орбан.

Унгарското гостоприемство към Груевски, заедно с отказа да екстрадира изпълнителния директор на MOL по европейска заповед за арест, издадена от Хърватия, показва, че Орбан е готов да се противопостави на ЕС.

Това е особено вярно, ако той мисли, че помага на интересите на собствената си страна или на Русия, където разви приятелски отношения с президента Владимир Путин, казва бившият външен министър в Хърватия Весна Пушич.

Нелиберално очарование

"Общият знаменател на влиянието на Орбан на Западните Балкани и в по-широкия регион на Централна и Източна Европа не са инвестициите, а нелибералният режим, който очарова политическите елити", твърди Фарис Кочан, изследовател по външна политика на базирания в Любляна Център за международни отношения.

Орбан изигра и сложна игра за осигуряване на търговски достъп до Адриатическо и Черно море за своята изцяло сухоземна държава, въпреки че унгарската инвестиция в жп линия до пристанището на Копер се сблъска с известна съпротива в Словения, казва Кочан.

Орбан поддържа силно партньорство и с руския президент Владимир Путин

Източник: EPA/БГНЕС

Орбан поддържа силно партньорство и с руския президент Владимир Путин

Следващият, който се присъединява към местните корпоративни играчи, действащи в региона, е Лоринч Месарош, приятел на Орбан от детинство, който бързо се изкачва в списъка на най-богатите унгарци, трупайки активи в различни индустрии: от електроцентрали до туризъм.

Основният му инвестиционен холдинг Opus Global обяви, че е готов за международна експанзия. Опозицията го обвинява, че е фронт за личното богатство на Орбан, обвинение, което и двамата стари приятели отричат.

Още инвестиции

Месарош изгражда стадион в Хърватия, след като купи футболен отбор през 2016 г., докато правителството в Будапеща щедро раздава субсидии за отбори и академии в съседните държави.

Друга компания, чийто бивш собственик е зетят на Орбан, използва документи, създадени чрез унгарски обществени поръчки, за да спечели поръчки за улично осветление в Сърбия, твърди унгарският седмичник HVG.

Правителството и неговите съюзници виждат балканската политика като стремеж към по-голяма стабилност чрез интеграция и търговски отношения с ЕС, според Анна Орос, изследовател в Института за външни работи и търговия в Будапеща, който принадлежи на фондация, създадена от правителството.

"Част от причините, поради които Унгария се фокусира толкова много върху региона, е, че икономическите връзки нарастват все повече. Обемът на търговията е скочил и има все повече инвестиции от Унгария", твърди Орос.

Кабинетът разглежда региона като "защитна линия" за ЕС и ще продължи да лобира за възможно най-бързата му интеграция, каза в изявление миналата седмица унгарският външен министър Петер Сиярто.