Търговската война между САЩ и Китай ще доведе до спускането на "икономическа желязна завеса", която ще раздели света, ако Вашингтон и Пекин не успеят да разрешат стратегическите различия.

Това предупреди бившият министър на финансите на САЩ Ханк Полсън в реч на форума "Нова икономика" на Bloomberg в Сингапур.

Полсън даде своето обяснение за настоящия конфликт и посочи какво трябва да се направи в бъдеще, за да се избегне "дългата зима" между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg.

САЩ или Китай: Кой печели търговската война досега?

САЩ или Китай: Кой печели търговската война досега?

6 месеца след въвеждането на първите мита резултатите са разнопосочни

Как се стигна дотук?

Бившият министър посочи, че САЩ и Китай имат различни интереси в критични области, които надхвърлят търговията. Дори двете държави да се споразумеят по търговските въпроси, основните напрежения ще продължат да съществуват поради по-дълбоки проблеми.

В САЩ има консенсус, че сблъсъкът не е променил поведението на Китай. 17 години след като азиатската страна влезе в Световната търговска организация (СТО), тя все още не е отворила своята икономика за чуждестранна конкуренция в много области - което накара дори американската бизнес общност в Китай да призове за конфронтация.

Според Полсън неспособността на Пекин да се отвори към света е истинската причина за разрива, а не конфронтационните настроения в САЩ, съществуващи още преди кампанията на Тръмп.

Сблъсъкът САЩ-Китай заплашва да се превърне в икономическа Студена война

Сблъсъкът САЩ-Китай заплашва да се превърне в икономическа Студена война

В основата на конфликта е битката за технологично лидерство, смятат експерти

Основните проблеми са няколко:

- Комунистическата партия командва всички;

- Частният бизнес трябва да подкрепя стратегическите цели на държавата;

- Чуждестранните технологии "се преработват така, че чуждите технологии да станат китайски технологии чрез процеса на определяне на местообитанията", което много изпълнителни директори смятат за "грубо несправедливи";

- Китайският "Дигитален път на коприната" - инициатива за износ на стандартите на Пекин за кибернетичното управление - допълнително засилва конфронтацията със САЩ.

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Конфликтът с Вашингтон може да подкрепи развитието й в дългосрочен план, смятат експерти

Какви са рисковете?

Повече хора в САЩ и Китай се застъпват за "политики, които биха могли да доведат до деинтеграция на двете страни".

Някои хора в САЩ защитават "режим на отказ от технологии като този през Студената война", докато Китай се опитва да определи собствени стандарти и се стреми към пълна самостоятелност.

Това поражда "перспективата за икономическа желязна завеса - която издига нови стени от всяка страна и унищожава глобалната икономика, каквато я познаваме".

В опит да изолира Пекин, Вашингтон рискува да се самоизолира. Компаниите може да решат да се преместят в страни, които са по-малко враждебни към Китай, вместо в САЩ.

Действията на САЩ срещу Китай рискуват да създадат нов кръг на конфликт с партньори, от които Вашингтон се нуждае, за да промени поведението на Пекин.

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Щатите са силно зависими от Китай, смята Стивън Роуч

Какъв е пътят напред?

Китай трябва да позволи на чуждестранните фирми да се конкурират при равнопоставени условия, пазарът трябва да определя ключовите решения, а Пекин трябва да направи повече, за да защити интелектуалната собственост.

Китайските власти трябва:

Да не причиняват вреди - например да измислят правила, за да предотвратят потенциални сблъсъци в морето с американски военни кораби;

- Да работят конструктивно с американски съюзници и партньори;

- Да бъдат смели - да отворят икономиката, да бъдат уверени, че китайските компании могат да се конкурират;

- Да сложат край на политиките, които пряко или непряко подтикват трансфера на технологии;

- Да работят със САЩ по най-важните стратегически приоритети, включително Северна Корея.

3-те източноевропейски страни, които ще са най-засегнати от търговска война между САЩ и Китай

3-те източноевропейски страни, които ще са най-засегнати от търговска война между САЩ и Китай

И обяснението за това на експертите

Американските власти трябва:

- Да ограничат и успокоят реториката, като ясно заявят, че Китай не представлява екзистенциална заплаха за американската цивилизация;

- Да привлекат партньори - да реформират Световната търговска организация и да преразгледат Транстихоокеанското търговско партньорство, за да оформят средата, в която работи Пекин;

- Да преговарят с Китай с ясни цели;

- Да инвестират в Америка - в икономиката, военните, образованието, науката, инженерството и съюзите.