Газотранспортната система на Украйна (GTS) може да бъде оптимизирана за вътрешния пазар на страната, но ако това стане Европа може да загуби един от транзитните си маршрути. Това мнение изрази ръководителят на украинското енергийно министерство на страната Герман Галущенко, цитиран от РИА Новости. Изявлението му стана по време на среща с държавния секретар на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия Андреас Файхт.

Украинският министър изразява официалната позиция на неговата държава, според която основният риск за енергийната сигурност на Европа е свързан със спорния газопровод "Северен поток 2". Според Галущенко, пренасочването на потоците от синьо гориво може да предизвика недостиг на газ в някои европейски държави.

"Ако транзитните обеми се използват недостатъчно, украинската GTS ще трябва да бъде оптимизирана, за да прехвърли около 30 милиарда кубически метра газ само на вътрешния пазар. И в този случай ЕС ще загуби един надежден, гъвкав и независим маршрут и това ще даде на Русия още повече влияе върху геополитиката", коменнтира той.

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

В Европа може да се стигне до енергийна криза по вина на Вашингтон

Сега украинската газотранспортна система има значителни резервни мощности в размер на повече от 100 милиарда кубически метра газ годишно.

Предполага се, че когато руският проект бъде стартиран и като се вземат предвид вече действащите "Северен поток" и "Турски поток", за транзит през Украйна ще останат незначителни обеми - не повече от 10-15 милиарда кубически метра годишно. Освен това последните два тръбопровода работят с пълен капацитет.

"Но Европа няма достатъчно газ и цената на европейските пазари на газ е достигнала максимум през последните 13 години", добави Галущенко.

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

След критики от страна на Полша, върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че при газопровода няма нарушения от страна на Германия

Той успя да обсъди с държавния секретар на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия синхронизацията на украинската енергийна система с енергийната система на Европейския съюз.

"Обединяването на нашите енергийни пазари е единственото решение, което ще позволи безопасно снабдяване с енергия, стабилна и надеждна работа на енергийната система и по-нататъшно развитие на зелената енергия, както и декарбонизация на енергийния сектор", категоричен е ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна.

"Северен поток 2" е газопровод, който тръгва от руското крайбрежие през Балтийско море и стига до до Германия. Състои се от две основни тръби с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно. Операторът на проекта Nord Stream 2 AG планира да въведе газопровода в експлоатация до края на тази година.

Киев разчита на гаранции от Вашингтон след въвеждането на "Северен поток-2"

Киев разчита на гаранции от Вашингтон след въвеждането на "Северен поток-2"

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се помоли за подкрепа лично на американския президент Джо Байдън