Великобритания все още ще плаща за Brexit през 2064 г., според официалните прогнози, които определят общата сметка за напускане на Европейския съюз на 37.1 млрд. паунда (41.4 млрд. евро).

Пълното влияние на Brexit върху британската икономика може никога да не е известно, но растежът на търговията вероятно ще се забави, а бизнес инвестициите вече са забавени, твърди в свой доклад Службата за бюджетна отговорност на Обединеното кралство.

Великобритания плаща на ЕС €41.1 милиарда за Brexit

Великобритания плаща на ЕС €41.1 милиарда за Brexit

Брюксел очаква Лондон да даде повече

Една област, в която цифрите са по-ясни, е споразумението Великобритания да плати "сметката за развода" на ЕС, когато напусне блока. Според изчисленията на службата тя ще бъде 41.4 млрд. евро, което съответства на предишните оценки на британското правителство.

Докато по-голямата част от разходите - около 75% - ще бъдат покрити до 2022 г., плащанията към ЕС за задължения като пенсиите на служителите могат да продължат и през 60-те години на настоящия век, се казва в доклада.

Лондон може и да не плати нищо за Brexit

Лондон може и да не плати нищо за Brexit

Ако ЕС не подпише търговско споразумение

Обединеното кралство има план за спиране на плащанията от споразумението за напускане, за да принуди ЕС да спази обещанията си за търговска сделка.

По-широкото въздействие на промените в миграционните модели и търговията, произтичащи от Brexit, ще намали размера на плащанията за развода, но правителството на Тереза ​​Май все още не съобщава достатъчно подробности, за да даде възможност за надеждно моделиране на бъдещите договорености между Великобритания и ЕС.

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Недостигът на работници вече е факт в някои сектори

"Предвид настоящата несигурност по отношение на начина, по който правителството ще отговори на избора и компромисите, с които се сблъсква по време на преговорите, все още нямаме основателна база за прогнозиране на точен резултат, върху който бихме могли да обусловим нашата прогноза", посочват експертите.

"Освен това, дори ако резултатът от преговорите беше предвидим, въздействието му върху икономиката, паричната политика и публичните финанси все още би било несигурно", добавят те.

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

При всяко положение растежът на икономиката ще пострада

Очакванията на британската агенция включват:

- Преговорите на Обединеното кралство за нови търговски условия с ЕС и други страни "ще забавят темпа на растеж на вноса и износа" за период от 10 години;

- Великобритания ще приеме по-строг режим на миграция след Brexit, но все пак няма да успее да постигне целта си за намаляване на нетната миграция с желаните "десетки хиляди" души годишно;

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Най-тежък удар ще понесат основните търговски партньори на Лондон

- Растежът на инвестициите ще остане "покорен" заради несигурността, свързана с Brexit, "въпреки настоящите благоприятни за инвестициите условия, създадени от исторически ниски разходи по заеми";

- Когато бъде изяснен режимът за търговия след Brexit, e вероятно леко повишаване на растежа на БВП.