Военен преврат в бедна африканска държава - за голямо съжаление, това е вечно актуален сюжет на Черния континент през последните повече от 60 години. Събитията в Нигер от последните дни, обаче, имат последици в глобален мащаб.

Към момента изглежда възможно да ги усетим даже тук, в България.

Контекст: Нигер е западноафриканска държава, разположена в някои от най-сухите части на пустинята Сахара. 10 млн. души или близо 42% от населението ѝ живеят в крайна бедност по данни на Световната банка. Земеделието в тези неблагодарни условия носи 40% от БВП. Голям проблем са ислямските бойци и нелегалните имигранти.

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

95% от използвания уран е от внос

Важни са обаче двете водещи експортни стоки на страната - златото и най-вече уранът. 4% от световния му добив идва именно от Нигер. Африканската държава е втори водещ източник за ЕС с над 25-процентов дял.

Франция купува голяма част (около 18% според Le Monde) от урана за своята атомна индустрия именно от бившата си колония Нигер. Повечето от изобилните находища в страната са открити от френски геолози през 50-те при търсене на медни руди. И днес тя държи военен контингент в страната.

Френската държавна компания Orano участва заедно с местното правителство в съвместно дружество, което управлява добива. Няколко перспективни находища в страната с участието на чуждестранни инвеститори са на различен етап на подготовка за добив. На този етап обаче Франция е основен експортен пазар - една трета от добитото отива именно там.

Франция внася рекордни за последните 30 години количества електроенергия от Германия

Франция внася рекордни за последните 30 години количества електроенергия от Германия

Износът в чужбина като цяло се повишил с почти 9%, като Германия е станала един от водещите износители в Европа

Още преди 3 години Resource World коментира в свой материал, че урановите находища в Нигер са потенциален обект на интерес и от страна на Русия, която по това време започна да развива енергийни проекти в Африка. Нейните собствени добиви не са много по-големи и са в пъти по-малки от тези на световния лидер Казахстан.

Какво се случи: На 28 юли генерал Абдурахаман Чиани обяви свалянето от власт на демократично избрания президент Мохамед Базум и установяването на военен режим.

Това е пети преврат в Африка от 2021 г. насам, като преди това правителствата на Мали, Судан, Гвинея и Буркина Фасо бяха свалени. В някои от тях, както и в Централноафриканската република започнаха да действат руски частни военни компании, а свързани с тях фирми поеха находища на различни природни ресурси. Евгений Пригожин вече предложи услугите на "Вагнер" и на военната хунта в Нигер.

Колко пари има "Вагнер" и какви заплати плаща на своите бойци
Обновена

Колко пари има "Вагнер" и какви заплати плаща на своите бойци

Метежниците всъщност са служители на голяма фирма с международно присъствие

Превратът в страната беше съпроводен от вълна на антифренски настроения, щурм на френското посолство, евакуация на западни граждани и развяване на руски знамена от тълпата. Париж спря финансовата помощ за страната, а Икономическата общност на западноафриканските държави наложи санкции. ЕС и САЩ осъдиха преврата.

Детайли: Към момента границите и летищата на Нигер, която няма излаз на море, са затворени и поне в краткосрочен план няма възможност за износ. От компанията Orano коментираха пред France 24, че на този етап продължават своите дейности и следят развитието на ситуацията - почти всичките им служители в Нигер са местни.

Превратът обаче може да задълбочи дългогодишния спор между двете страни за цената, на която Париж купува добития уран, както и за безопасността на тези, които го добиват.

ЕС спори за ядрената енергия, а Полша ще строи първата си АЕЦ

ЕС спори за ядрената енергия, а Полша ще строи първата си АЕЦ

Страната избра американската Westinghouse за изпълнител

Какво ще се случи, ако Нигер просто "скъса" с Франция? Това е важен въпрос не само за втората най-голяма икономика в ЕС, която разчита на АЕЦ за 70% от своята електроенергия и която печели по над 3 млрд. евро годишно от износа ѝ.

На висше експертно и политическо ниво този сюжет би трябвало внимателно да се следи и в България. В края на 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение с френската "Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво за VI енергоблок. Първата партида трябва да дойде в началото на 2025 г.

Спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да доведе до загуби от 7 милиона лева на ден

Спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да доведе до загуби от 7 милиона лева на ден

Преодолими ли са финансовите загуби, за Money.bg коментира енергийният експерт Иван Хиновски

Има ли опасност да не дойде? "Франция не е зависима от нито едно находище, компания или държава, когато става дума за сигурността на доставките за електроцентралите си", заяви в края на юли пред Politico неназован френски държавен представител. Важно е да се отбележи, че той визира собствените АЕЦ на Франция, а не горивото за износ.

Според France 24 има кой да замени Нигер - основните доставчици за Франция са Казахстан (20%) и Австралия (19%), а делът на Узбекистан расте устойчиво през последните години. Пред "Ройтерс" и от европейската ядрена агенция Euratom заявиха, че, макар една четвърт от урана им да е нигерски, нямат опасения в краткосрочен план, тъй като разполагат с нужните запаси.

Никой обаче не се наема да каже какво ще се случи при дългосрочно излизане на Нигер от пазара.

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Включени са и задграничните проекти на двете страни лидери в ядрената енергетика

От друга страна: Макар ядреното гориво да не е главен компонент в цената на енергията от АЕЦ, потенциалните проблеми с неговото набавяне ще са изпитание за Европа, която се опитва да намали зависимостта си от Русия в енергийния сектор.

Събитията в Нигер може да откажат ЕС поне на този етап да санкционира руската атомна енергетика, коментира пред Politico енергийният експерт Пхук-Вин Нгуен от Института "Жак Делор" в Париж.

На фона на тежки санкции - Русия строи два нови атомни ледоразбивача, за милиарди долари

На фона на тежки санкции - Русия строи два нови атомни ледоразбивача, за милиарди долари

Корабите ще работят във водите на Северния морски път

Какво предстои: На този етап ген. Чиани не се огъва пред международния натиск да освободи демократично избрания президент на Нигер, но според анализ на Foreign Policy пълният разрив не е необратим - превратаджиите са водени не толкова от идеология, колкото от лична амбиция. Вече се прокрадват информации за разногласия вътре в хунтата.

Според FT тук въпросът е дали тя ще приеме с отворени обятия "Вагнер" и Русия, или ще бъде намерен път към прагматични отношения и деескалация със западните държави.