Световна икономика е изправена през нарастваща инфлация, сътресенията на фондовите пазари и изтощителна война в Европа. Сега над нея назвисва още една заплаха, наречена жилищен пазар.

Укротяването на цени на жилищата е ключова цел на много политици, на фона на най-бързо растящата инфлация от десетилетия. Забавянето на жилищното строителство обаче може да създаде вълнообразен ефект, който ще тласне към още по-голям икономически спад.

Като цяло срив в стил 2008 е малко вероятен. Банките затягат стандартите на отпускане на заем, спестяванията на домакинствата все още са стабилни и много страни все още имат недостиг на жилища. Пазарът на труда в много страни все още е силен, което също е от голямо значение.

Все пак рискът от рязък спад на цените е по-голям, когато има синхронизирано глобално затягане на паричната политика, коментира Нирадж Шах от Bloomberg Economics. Вече над 50 централни банки повишиха лихвените проценти с поне 50 базисни пункта тази година, като се очакват още повишения. В САЩ Федералният резерв миналата седмица повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта, най-голямото му увеличение от 1994 г.

Жилищните пазри в Нова Зеландия, Чехия, Австралия и Канада се нареждат сред най-богатите в света и са много уязвими от спад на цените, според Bloomberg Economics. Сред застрашените са Португалия, Австрия, Германия и Холандия.

На други места в Европа като в Швеция например се наблюдава драматичен обрат в търсенето на жилища, което предизвиква опасения.

Според икономисти от Goldman Sachs е вероятно няколко страни да има спад на цените до няколко месеца. Значителното охлаждане на жилищните пазари може да забави ръста на развитите икономики, според икономистите.

Каква е доходността от жилищни наеми в София и за колко време се изплаща инвестицията ни?

Жилище в София се изплаща от наем за 30 години

В какъв имот да инвестираме за да имаме добра възвръщаемост

Чехия и Унгария

Чехия е една страните в Европа с висок си процент на собственици на жилища, висока инфлация и ниската безработица. Като се вземе предвид и сложната система за издаване на разрешителни за строеж и нарастващото търсене от страна на емигранти за работа в столицата, страната е изправена пред увеличение на цените, което изпреварва ръста на доходите.

През декември цените се повишиха с 26% спрямо предходната година, според компанията за анализ на данни CEIC Data. Разликата между доходите на средния гражданин и цените на недвижимите имоти в страната е една от най-големите в Европейския съюз, което поражда сериозни опасения за балон.

За да укроти инфлацията, която достигна 16% през май, чешката централна банка вдигна лихвените проценти до най-високото ниво от 1999 г.

"Трябва да очакваме това да охлади търсенето, но при тези високи нива на инфлация това не сработва", казват експерти.

Според Bloomberg Economics Чехия се нарежда на второ място по показателя за балон следвана от съседката си Унгария. Там премиерът Виктор Орбан наложи стимули за собственост на жилища в опит да повиши раждаемостта.

Цените в страната са се увеличили с почти 20% през последните три месеца на 2021 г. в сравнение със същия период година по-рано, показват данни на Евростат. Ситуацията се влоши по време на войната, която увеличи разходите за енергия и намали работната ръка в строителния сектор . Миналата седмица централната банка неочаквано повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта.

Потенциални кризи

Централните банки издават предупреждения. Централната банка на Канада обяви, че високите нива на ипотечен дълг предизвикват опасения, защото лихвените проценти се повишават и все повече кредитополучатели са принудени да плащат.

"С покачването на разходите по заеми пазарите на недвижими имоти са изправени пред сериозно изпитание. Ако централните банки действат твърде агресивно, те могат да посеят семената на следващата криза.", казват експертите от Bloomberg.

Само 2,4% от българите живеят под наем, докато в ЕС средно 20% наемат жилище

Само 2,4% от българите живеят под наем, докато в ЕС средно 20% наемат жилище

Средното жилище в България е с 18 кв.м. по-малко в сравнение със средния размер на жилище в ЕС

Ето как се развиват и другите пазарите по света с голям потенциал за имотни балони

Нова Зеландия

2021 г. беше годината, в която ръстът на цените на жилищата в Нова Зеландия достигна главозамайващи висоти, с годишно увеличение от близо 30%, но 2022 г. може би ще е годината, в която идва рязка промяна.

Според икономистите цените на жилищата в Нова Зеландия ще паднат с около 10% тази година. "Ще има купувачи на жилища, които току-що стъпват на пазара през последната година, които са започнали с лихва по ипотеката от 2,5% и изведнъж те преминават към лихва, по-близка до 6%", смята Джарод Кер, главен икономист в Kiwibank в Окланд.

Канада

Пазарът на жилища в Канада се претърпя промяна значително бързо, че някои купувачи губят пари, дори преди продажбите на имотите им да са приключили.

Както в други страни, сътресенията на жилищния пазар в Канада са причинени от агресивна политика за повишаване на лихвените проценти от централната банка. Показателят вече е нараснал от 0,25% в началото на годината до 1,5%. Някои икономисти казват, че цените на жилищата могат да паднат до 20% на най-горещите пазари в Канада.

Това е драстична промяна в страна, в която цените се повишиха с повече от 50% от началото на пандемията. Цените на имотите бързо изпреварват ръстът на заплатите, а надеждата на някои купувачи да влязат на пазара се повишават.

САЩ

Лихвите по ипотечните кредити са се увеличили тази година с най-бързия темп от над 20 години насам. Средната лихва за 30-годишен заем достигна 5,78% миналата седмица, най-високата от 2008 г. Това доведе до намаляване на съществуващи жилища, тъй като търсенето бързо се охлажда.

Почти 20% от продавачите на жилища в САЩ намалиха цените през май 22 май, според брокерската компания Redfin Corp. Делът беше по-висок на някои пазари, които станаха горещи дестинации по време на пандемията за хора, търсещи повече жилища на достъпни цени.

След като се повишиха с около 18% през 2021 г., цените на еднофамилните жилища в САЩ се очаква да нараснат с по-умерен темп от 10% през 2022 г. и 5% през 2023 г.

Ръстът на лихвите носи охлаждане на пазара на имоти в световен мащаб

Ръстът на лихвите носи охлаждане на пазара на имоти в световен мащаб

Но няма да станат по-достъпни

Обединеното кралство

Пазарът на жилища в Обединеното кралство започва да се забавя след две години на исторически растеж.По време на пандемията имаше мерки, според които купувачите на жилища бяха освободени от гербов данък върху имоти на стойност до £500 000 ($614 000) между юли 2020 г. и юни миналата година, което накара цените да ескалират още повече.

Сега Централната банка повиши лихвите пет пъти през последните месеци, като се очакват още повишения. Това може да донесе забавяне в сектора на недвижимите имоти до края на годината.