Пазарът на имоти се промени много през последните няколко години. Евтините кредити, потребителският оптимизъм и ниските лихви по депозити отключиха растеж както на сделките, така и на цените на жилищата.

В София тази тенденция е най-отчетлива, като засега няма индикации за нейното прекъсване - новото строителство кипи с пълна сила, обемът на ипотечните кредити расте, а недостатъчното предлагане стимулира редица продавачи да "тестват" пазара с нереално скъпи оферти.

Продажната цена на един имот е комбинация от много фактори, най-важният от които е това къде се намира жилището. Бурният растеж на пазара обаче размива критериите и вече се виждат не една или две обяви, които меко казано не отговарят на цените в дадения район.

Ето защо Money.bg се обърна към три агенции за недвижими имоти, които да предоставят своята пазарна статистика за петте най-скъпи и петте най-евтини квартала на столицата. Цените са усредени и офертни, но дават представа при какви граници купувачи и продавачи могат да срещнат интересите си.

Кои имоти в София, Пловдив и Варна носят най-висока доходност от наем?

Кои имоти в София, Пловдив и Варна носят най-висока доходност от наем?

8% не са мит

Най-скъпите квартали на София

И трите агенции посочиха едни и същи най-скъпи квартали, но с различна подредба и цени. "Най-скъпите квартали са традиционно най-престижните райони на София, които винаги са били най-предпочитани и като престижни зони, и поради наличие на удобства и комуникации, както и добра социална среда", казва Полина Стайкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

По техни данни най-скъпите места са: Докторски паметник (Оборище), Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия и Изток. Ако се чудите къде е "Лозенец", според статистиката на компанията кварталът попада вече извън топ 5.

Докторски паметник 1900
Иван Вазов 1647
Яворов 1606
Медицинска академия 1500
Изток 1446

Източник: Bulgarian Properties / Цени на кв.м. в евро

Данните на друга агенция обаче -"Адрес", класира района все още сред най-скъпите. Останалите са Иван Вазов, Изток/Изгрев, Център и Яворов.

Според компанията се наблюдава от началото на годината забавяне на ръста на цените, като има минимално поскъпване в отделни райони, което се обуславя от по-високото качество на предлаганите имоти и локацията им.

Имотите в София могат да поевтинеят с до 19%. Но при какви условия?

Имотите в София могат да поевтинеят с до 19%. Но при какви условия?

Продължение на един експертен анализ

Иван Вазов 1406
Изток/Изгрев 1332
Център 1314
Лозенец 1280
Яворов 1247

Източник: "Адрес недвижими имоти" / Цени на кв.м. в евро

И третата запитана агенция - "Примо+", посочва същите райони като най-скъпи в града, но в друга последователност: Докторски паметник, Идеален център, Иван Вазов, Яворов, Лозенец.

"Изискванията на купувачите се увеличиха и започнаха да се допълват с вече по-социални потребности като: заобикаляща среда, качествени учебни заведения, близост до културния живот на столицата, дългогодишна репутация на района, по-ниско строителство с по-малко живущи в сградата", посочват от агенцията.

"Но районите, които отговарят на тези специфики са малко и предлагането там е ограничено. Причини за това са по-малкото желаещи да продадат имота си и слабото строителството поради липсата на свободни парцели. Всичко това влияе на търсенето и предлагането и съответно на цените в тези части на столицата. Това е и причината да има части на София, които се все повече се откъсват от масовите ценови нива и се покачват с високи темпове", обясняват още от там.

Докторски паметник 2400
Идеален център 1900
Иван Вазов 1800
Яворов 1700
Лозенец 1500

Източник: Primo+ недвижими имоти / Цени на кв.м. в евро

Кои са големите грешки на продавачите и на купувачите на имоти?

Кои са големите грешки на продавачите и на купувачите на имоти?

Избягвайте ги, ако сте в една от двете роли

Най-евтините квартали на София

"Няма изненади нито при най-скъпите квартали, нито при най-евтините. Най-евтини са традиционно непредпочитани райони, които са в по-отдалечените части на София, в северните райони, които не са толкова развити и остават с най-ниски цени", посочват от Bulgarian Properties.

Според техните данни най-евтините квартали са: Бенковски, Модерно предградие, Орландовци, Обеля (1 и 2) и Люлин (2).

Бенковски 650
Модерно предградие 720
Орландовци 722
Обеля 750
Люлин 2 767

Източник: Bulgarian Properties / Цени на кв.м. в евро 

Класацията на "Адрес" изглежда по малко по-различен начин. Според агенцията най-евтиният квартал е "Свобода", следван от "Обеля", "Люлин", "Дружба" и "Красна поляна".

Проблемът с мръсния въздух в Красна поляна е един от ключовите фактори за по-ниските цени на имотите, коментират експертите на компанията. В допълнение в района няма достатъчно ново строителство, като в същото време липсата на метростанция в близост също има значение.

Цените на имотите в София най-високи от девет години

Цените на имотите в София най-високи от девет години

Ще се повишават ли още?

"Люлин, Надежда и Обеля предлагат бюджетни решения за покупка на имот, а едновременно с това имат изградена инфраструктура и осигурен транспорт. В тези райони обаче липсват обособени бизнес зони и търговски центрове, които скъсяват връзката между дома и работа", посочват още от агенцията.

Свобода 626
Люлин 642
Обеля 653
Красна поляна 724
Дружба 750

Източник: "Адрес недвижими имоти" / Цени на кв.м. в евро 

Според данните на "Примо+" най-евтините жилища са в райони Модерно предградие, Захарна фабрика и Фондови жилища. Цената и при трите е средно 600 евро на квадрат. Следват Люлин (1-5), Свобода, Орландовци и Обеля.

Модерно предградие, Захарна фабрика и Фондови жилища 600
Люлин 1-5 650
Свобода 700
Орландовци 700
Обеля 750

Източник: Primo+ недвижими имоти / Цени на кв.м. в евро 

"Наличието на преобладаващо старо панелно строителство или високи сгради тип ЕПК, който събират много живущи на едно място, близост до промишлени зони, отблъскват голяма част от купувачите. Съответно все повече хора желаят да сменят имота си в тези райони за такъв в по-предпочитаната част на София. Тези фактори обуславят завишеното предлагане, слабо търсене и съответно по-ниските цени", обясняват от агенцията.