При пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2022 г продължава да се говори за успокояване и нормализиране на пазара, въпреки фактори като поскъпването на строителните материали, а в последно време и техният дефицит, поради това, че се внасят предимно от Украйна и Русия. Според строителните предприемачи това допринася за покачването на цените на недвижимите имоти, тъй като се търсят други алтернативи. Това се казва в доклад на агенцията за недвижими имоти "Arco Real Estate" за второто тримесечие на тази година, публикуван на сайта на компанията.

По данни на "Евростат", България е на 17-то място в Европейския съюз по поскъпване на жилищата в края на 2021 г. Според последния макроикономически анализ на една от големите банки у нас също може да се говори за охлаждане на пазара след пика през 2021 г., когато броят на сделките и цените на жилищата на места отбелязаха двуцифрени ръстове.

Най-търсени през второто тримесечие от годината са тристайните апартаменти, следвани с много малка разлика от двустайните жилища. Сделките с тристайни апартаменти също са в много широк диапазон и могат да се случат на нива от 120 000 евро до 300 000 като отново факторите, които влияят, са състоянието на имота, районът в който се намира той, етап на строителство, включено паркомясто и т.н.

Най-силно търсене се наблюдава в районите Малинова долина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център, Овча купел. Традиционно се проявява интерес и към не чак толкова атрактивните, но една идея по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9. Запазва се интересът към търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София.

Търсене

Апартаментите продължават да заемат водещо място при предлагането, като основен дял вземат монолитните жилища в етап на строеж. В много райони на Столицата тече строителство на нови сгради, като част от тях са цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат на купувачите и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около самите сгради. Според данни на Агенцията най-активно е предлагането в Малинова долина (1300 - 1800 евро/кв.м), Манастирски ливади-изток (1200 - 1800 евро/кв.м), Кръстова вада (1600 - 2200 евро/кв.м).

Сделките с имоти в София "замръзнаха"

Сделките с имоти в София "замръзнаха"

Според данните на Агенцията по вписванията

Цените на къщите стартират от 200 000 и надхвърлят 1 000 000 евро в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др. В някои малко по-отдалечени от Столицата райони, могат да се намерят и по-евтини къщи, но те са неподдържани и истат основен ремонт, а районите, в които се намират не винаги са облагородени с всички удобства, от които клиентите се нуждаят и търсят.

Цените на парцелите също варират в много широки граници от 30 000 до 200 000 евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи като могат да достигнат цени до 800 000 - 1 000 000 евро.

Пловдив

През второто тримесечие на 2022 г. пазарът на имоти в Пловдив е доста динамичен и цените на жилищата там продължават да се покачват. Търсенето надвишава предлагането на имоти. Голям е броят на издадените разрешителни за строеж през изминалата година, но едва при 60% от тях започва строителство, тъй като според някои източници има проблем с финансирането.

Най-търсени в Пловдив са двустайните апартаменти. Средните цени на жилищата са около 1000 евро на кв.м, а в центъра достигат и над 1300 евро на кв.м При новото строителство и сделките "на зелено" цените на имотите са в много широк диапазон - от 650 до 1500 евро на кв.м Предпочитаните райони в града са кварталите Каменица, Кършияка, Смирненски и Западен.

Най-активно остава предлагането в районите Христо Смирненски (900 - 1400 евро/кв.м), Кършияка (950 - 1500 евро/кв.м), Кючук Париж, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800 - 1000 евро кв.м и от 1100 до 1200 евро/кв.м.

Все по-засилено е търсенето на къщи в близост до околностите на Пловдив. Предимно се търсят имоти на 10 км от града на цена около 80 000 евро. Купувачите са предимно млади хора от IT сектора, които могат да работят дистанционно. Купувачите в Града под тепетата предпочитат по-големи жилища - с три и повече спални, както и завършени имоти.

Ръстът на лихвите носи охлаждане на пазара на имоти в световен мащаб

Ръстът на лихвите носи охлаждане на пазара на имоти в световен мащаб

Но няма да станат по-достъпни

Ваканционни имоти

И през второто тримесечие от годината при пазара на ваканционни имоти продължава положителната тенденция все повече българи да инвестират парите си в имоти, намиращи се на морските ни курорти. Сделките с ваканционни имоти са много активни, като купувачите са предимно с лични средства или използват частично банково кредитиране. Основната цел вече е имотът да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова да бъде отдадено под наем.

Търсят се предимно студиа и двустайни апартаменти, за предпочитане напълно обзаведени и готови за живеене, като на повечето места вече минават психологическата граница от 1000 евро/кв.м. Крайните цени на двустайните апартаменти варират между 35 000 и 65 000 евро, като тези цифри могат да са и по-високи в зависимост от големината, местоположението и вида на имота. Според експертни данни поскъпването при ваканционните имоти за последната година е между 15 и 30%.