Цените на жилищата във Великобритания този месец отчетоха най-голямата си годишна печалба от 2015 година насам, след като оживлението на жилищния пазар се противопостави на по-широкото икономическо неразположение, пише Bloomberg.

Стойностите на жилищата на Острова са се повишили с 5,8% спрямо година по-рано до средно 227 825 паунда, или 294 000 долара, съобщи Nationwide Building Society в петък. Докладът идва ден след като Bank of England оповести данни, според които одобренията за ипотечни кредити са достигнали 13-годишен връх.

Само през този октомври цените се повишиха с 0,8%, след като намаляването на държавния данък засили търсенето след блокирането. А това задържа стойностите  на 3.5% през последните три месеца, което е най-голямото увеличение от 2009 година насам.

Изследване: Цените на жилищата във Великобритания ще спаднат догодина

Изследване: Цените на жилищата във Великобритания ще спаднат догодина

Прогнозите са за понижение между 10 и 14%

И все пак този скок е в контраст с докладите от други части на икономиката, които вече губят инерцията на възстановяването си от първоначалната вълна на коронавируса.

Предвид новите ограничения заради втората вълна на Covid-19, които стават все по-тежки, Lloyds Bank заяви по-рано днес, че е намалила бизнес доверието си към Великобритания за първи път от месец май.

Открояващата се сила на пазара на жилища до голяма степен се дължи на решението на правителството да спре данъка върху покупките на жилища до края на месец март. Според данните се наблюдава нарастващо търсене след блокирането, както и желание за по-големи имоти, тъй като хората работят по-редовно от вкъщи.

Великобритания е изправена пред невиждана скоро младежка безработица

Великобритания е изправена пред невиждана скоро младежка безработица

Подпомогнатите през пролетта служители на Острова сега се съкращават

Много анализатори твърдят, че печалбите ще се обърнат през следващата година с нарастването на безработицата и изтичането на пакетите помощи. А това най-вероятно допълните ще усложни ситуацията заради евентуалните по-строги ограничения за контрол на разпространението на вируса.

"Перспективите остават силно несигурни и ще зависят до голяма степен от развитието на пандемията и мерките за нейното ограничаване. Активността вероятно ще се забави през следващите тримесечия, може би рязко", коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Великобритания губи $25 млрд. догодина без сделка за Брекзит

Великобритания губи $25 млрд. догодина без сделка за Брекзит

Джонсън трябва да реши какъв ще бъде неговият избор