Амстердам гласува за забрана на круизните кораби в опит да намали притока на туристи и замърсяването. Съветът на нидерландската столица гласува в за ограничаване на големите круизни кораби да акостират в града, като целта е да затвори централния терминал за круизни кораби. Това заявява говорител на общината, цитиран от Bloomberg.

Амстердам има славата на едно от най-големите круизни пристанища в Европа, което приема стотици огромни кораби и около 700 000 пътници от круизи годишно. Страната разполага с други круизни терминали в Ротердам и IJmuiden. "Замърсяващите фактори, които идват с круизите не са в съответствие с устойчивите амбиции на Амстердам", коментира Илана Рудеркерк, местен лидер на социално прогресивната партия D66, която представя предложението.По думите й те не се вписват в опитите за борба с масовия туризъм.

Решението идва след като градът се опитва с различни мерки да намали наплива от туристи и последствията от тях в град, известен със своя квартал на червените фенери и кафенет в които се продава марихуана.

Амстердам привлича 1 милион туристи всеки месец, а неселението на града е малко над 800 000 души.

Амстердам каза "не" на туристите, които идват "само за партита"

Европейският град, който каза "не" на туристите, които идват "само за партита"

Около 360 000 души от Обединеното кралство са посетили Амстердам през 2020 година

По-рано тази година града забрани пушенето на марихуана на открито в квартала на червените фенери. През март градските власти стартираха онлайн кампания, насочена към млади британски мъже, наречена "Стойте надалеч", целяща да попречи на шумните посетители да развалят спокойствието в града.

През 2021 г. пък правителството на Италия въведе мерки за забрана на големите круизни кораби във Венеция, за да защити мястото от масовия туризъм.