Между 22-25 юни над 25 отбора от Румъния и oт чужбина ще се състезават за улов на най-големите есетри в Европа. Първата купа, посветена на есетровия риболов в Европа, ще се проведе в окръг Кълъраш, на "Сърулещ", известното езеро, в което се крият истински "чудовища". Голямата награда е примамлива, тя е на стойност 10 000 евро. Таксата за участие в състезанието е 1000 евро.

"Като се има предвид големият брой есетри, които живеят в езерото и факта, че треската е най-големият хищник в сладководни води в света, шансовете да се хване една от тези живи вкаменелости са доста добри. Най-голямата треска в езерото тежи до 300 килограма, това означва, че езерото "Сърулещ" е дом на най-голямата сладководна риба в Европа", казаха организаторите от Beluga Farm Grup.

Масажи, риба и уроци по немски - как компаниите в Източна Европа се борят за кадри

Масажи, риба и уроци по немски - как компаниите в Източна Европа се борят за кадри

TELUS предлага безплатни уроци, фитнес, йога и бонуси до €2 500

№ 1 в света

Езерото "Сърулещ", известно със Световните купи за риболов на шаран се намира на около 20 километра от Силистра. Именно в него са уловени риби, поставили два световни рекорда: обикновен шаран (34,5 кг) и огледален шаран (37,3 кг).

Живата стръв е строго забранена

Според правилата на състезанието риболовът ще се провежда между 9.00 и 19.00 часа. Като уловената риба ще се извежда на брега. Снимането на рибите ще бъде задължително във водата, след измерването на рибата. Задължително е улавянето, обработката, снимането и пускането на рибата да се извършват изключително внимателно. След освобождаване рибата трябва да си тръгне сама, без натискане, за да бъде сигурно, че рибата се е възстановила и не е била хваната във водораслите или на брега.

В Япония продадоха за $323 хиляди първата за годината риба тон

В Япония продадоха за $323 хиляди първата за годината риба тон

Тя е уловена във водите на Тихия океан

Появили се преди 200 милиона години

Есетрите са древен вид мигриращи риби, които днес са на ръба на изчезването. В момента 25 есетрови вида обитават крайбрежните води, реките и езерата на северното полукълбо. Басейнът на река Дунав е запазил някои от най-важните популациите на есетри в света, разясняват от природозащитната организация WWF.

Кратка история на есетрите по Дунав

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са сред най-застрашените животни, включени в Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата. Още в началото на XVI в. уловът на моруна в средното течение на Дунав намалява, а през XVIII в. риболовът на мигриращи есетрови риби в Горен Дунав изцяло замира.

"До 5 години емигрирането от България ще спре", "Две от три риби на трапезата ни вносни"

"До 5 години емигрирането от България ще спре", "Две от три риби на трапезата ни вносни"

Долното течение на реката продължава да бъде последната крепост на есетрите до рязкото им намаляване през минали век. В България общият годишен улов спада от 63,5 тона през 1940 г. до 25,3 тона през 1995-2002 г. В наши дни пет от шестте местни дунавски видове се определят като критично застрашени.