Ню Йорк е града на супербогаташите. Никъде другаде в света не живеят толкова много на брой заможни хора, както в Голямата ябълка. Американският мегаполис е дом на близо 25 000 души с нетно състояние от над 30 милиона долара към 2021 година.

Това показва актуалното издание на платформата Wealth-X за градовете, в които живеят най-много ултрабогати хора (ultra high net worth individuals - UHNW). В тази категория те включват тези, които имат нетно състояние от над 30 милиона долара.

В своите данни те включват, както население места, където се намира основния дом на тези хора, така и места, където те имат имоти и прекарват част от времето си. Последното издание на изследването е от 2017 година. На второ място след Ню Йорк идва Лос Анджелис с 16 295 ултразаможни жители.

Европейският град, в който живеят най-много супербогаташи, е финансовия хъб на Стария континент Лондон. Английската столица е дом на 14 485 души с богатство над 30 милиона долара, а в топ 10 влиза само още един европейски град - Париж.

Общо сред топ 20 на градовете с най-многобройно население от милионери и милиардери влизат 11 населени места в САЩ. От Европа има само още два града - швейцарските Женева и Цюрих, където живеят съответно 3295 и 3080 души с нетно състояние над 30 милиона долара.

Снимка 519398

От Азия на първо място е Хонконг, който се нарежда непосредствено след Лондон, както още Сингапур, Пекин и Шънджъ.

Що се отнася до градовете, в които супербогаташите са с голям дял в сравнение с останалата част от населението, сред големите мегаполиси от САЩ, Европа и Азия се нареждат и значително по-малки населени места, като малкия зимен курорт Аспън в щата Колорадо и една от най-малките държави в Европа - Монако.

В Аспън всеки 47-ми там притежава над 30 милиона долара. В Монако един на всеки 29 души е супербогаташ.

Снимка 519397

"На фона на продължаващата пандемия от коронавирус и в атмосферата на засилена политическа нестабилност, значението на това къде живеят богатите хора никога не е било толкова голямо. Предпочитанията на тези хора се променят", посочват от Wealth-X.

"2020 беше година, която никой не би могъл да предвиди. Тези, които досега са живели близо до работното си място, използваха възможностите на дистанционната работа, за да избегнат по-гъстонаселените райони. Заможните купувачи се насочиха към по-малки пазари. Търсенето беше безпрецедентно", обяснява Маурисио Умански, който е главен изпълнителен директор на компанията The Agency.